Lisztharmat ellen ez jelenti a megoldás kulcsát

(X)
2016. május 20., 06:04


A szőlő növényvédelmében a kórokozók „legdrágábbika”, legalábbis ami a rá elköltött pénz mennyiségét illeti, évről-évre a szőlőlisztharmat. Ezt a szőlő károsítót jól ismerjük. Tudjuk, hogy a mi klímánkon az érzékeny fajtáknál szinte mindig, a közepesen érzékeny fajtáknál pedig évjárattól függően igényel nagy odafigyelést. 
 
Lisztharmat ellen ez jelenti a megoldás kulcsát
Egészséges szőlőfürt
Korán, már a virágzás idejére olyan mértékben felszaporodhat a lisztharmat, hogy tönkre teheti az egész termést. Ha a vegetáció első felében eléri a néhány százalékos fertőzést, akkor a szezonban végig küzdeni kell, hogy a fertőzés alacsony szinten maradjon. Pedig van megfelelő növényvédelmi technológia, ehhez hatékony gombaölő szerek és az előrejelzése is megoldott. 
 
Akkor miért okoz mégis annyi problémát?
 
A válasz nem egyszerű, mert minden ültetvény más, de az okokat vizsgálva egy tényező szinte mindig feltűnik: az időzítés. Ez nagyon sokat nyom a sikertelenség, vagy éppen a sikeresség oldalán. Aki növényvédelmet folytat az tisztában van vele, hogy valami mindig közbe tud jönni, és máris oda a pontosság. Pedig ha a vegetáció első felében, a zöldborsó bogyó méretig az ültetvény mentes marad a lisztharmattól, akkor a siker szinte kézzel fogható! Addig viszont nem szabad lazítani, „minden áron” oda kell érni pontosan, hatékony (a fürt megnyúlástól már felszívódó hatóanyagot is tartalmazó) készítményekkel, a fertőzési nyomásnak megfelelő permetezési fordulókkal (általában 8-14 nap). 
A Luna Experience sikere
 
Egyszóval igényesnek kell lenni, mert ez az igényesség rengeteget plusz növényvédelmi költségtől kímélheti meg a szőlőtermelőt. A 2014-es szőlőlisztharmat járvány szinte előkészítette új szőlőlisztharmat elleni készítményünknek a Luna Experience-nek a sikeres bevezetését, 2015-ben tehát „jókor volt jó helyen!”. Sokan kipróbálták és sok nagyon pozitív visszajelzés érkezett hozzánk a hatékonyságáról. 
 
A Luna Experience hatóanyagai
 
Valóban, a Luna Experience-t a legnagyobb növényvédelmi kihívásokra terveztük. Hatóanyagaira a tebukonazolra és a fluopiramra mi sem jellemzőbb, mint az a két szó, hogy „tapasztalat és lendület”. A tebukonazol - minden idők egyik legsikeresebb triazol gombaölő szere (Magyarországon 1996 óta van engedélye). A fluopiram egy kiváló új molekula, hasonló reményekkel a szukcinát-dehidrogenáz gátló hatóanyagok között. Mind a két hatóanyag különösen hatékony a lisztharmat típusú gombák ellen. A tapasztalatot tehát a tebukonazol hozza a Luna Experience-be, a lendületet pedig a fluopiram. 
 
A két hatóanyag teljesen más hatásmechanizmussal rendelkezik. Ez garantálja, hogy a rezisztencia kialakulásának esélye a lehető legkisebb legyen. Bár mind a két hatóanyaga rendelkezik kuratív hatással, a Luna Experience felhasználása akkor adja a legjobb eredményt, ha a fertőző spóratömeg érkezésekor már a védendő növényen, illetve annak szöveteiben van. A 2015-ben bevezetett Luna Experience készítményünk tehát tovább szélesíti az igényes szőlővédelem lehetőségeit. 
 
Lisztharmat ellen ez jelenti a megoldás kulcsát
 
Winelovers borok az olvasás mellé