Merre tovább? Szőlész - borász képzési lehetőségek Magyarországon

Brezóczki Barbara
2016. január 21., 21:13


Csütörtökön kezdődött az Educatio szakkiállítás, ahol több mint 40 magyar és 40 külföldi intézmény képviselteti magát. A kiállítók között szerepelnek azok az egyetemek és főiskolák is, akik már meghirdették 2016.szeptemberében induló szőlész, borász képzésüket. 
Merre tovább? Szőlész - borász képzési lehetőségek Magyarországon
Fotó: Nagy Egyetemi Borteszt
A kiállításon az érdeklődők az oktatási intézmények standjainál részletesebb információt kaphatnak a jelentkezési folyamatról, a képzések struktúrájáról, illetve az egyetemi életről. 

Aki pedig nem tud elmenni a kiállításra, annak a felvételi határidő közeledtével, igyekeztünk összegyűjteni néhány képzési alternatívát, ami hasznos lehet, ha szőlész-borász irányban folytatná tanulmányait. 

OKJ tanfolyam

Államilag elismert szakmát, a felsőfokú oklevélen túl az OKJ tanfolyamokon lehet szerezni. Az első OKJ képesítés megszerzése ráadásul mindenki számára ingyenes. Az OKJ tanfolyamok – ahogy az a képzési leírásukból kiderült – nagyrészt olyan képesítést adnak, amely által a résztvevők képesek lesznek korszerű szőlőültetvények létesítésére, fenntartására, illetve az alapvető adminisztrációs feladatok ellátására, ami egy szőlészeti, borászati gazdálkodás irányításához szükséges. 

Az oktatás időtartama általában a néhány hónaptól, egy-két évig terjedhet. Az OKJ képzés során általában modulzáró vizsgák vannak és a tanfolyam egy záróvizsgával ér véget. Szinte mindegyik máshogy épül fel, más-más feltételeket szab a képesítés megszerzéséhez. A képzés elsősorban vincellér, szőlőtermesztő, szőlész és borász munkakörök betöltését teszi lehetővé. 

Egyetemi, főiskolai képzések

Azok a tanulók, akik egyetemen vagy főiskolán szeretnék folytatni felsőfokú tanulmányaikat, februárig jelentkezhetnek a 2016. szeptemberében induló alapképzésekre. A kurzusok célja, hogy a hallgatók hét félév során a szőlőtermesztés és borkészítés ismeretei mellett, a bormarketinggel és borkereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb ismereteket is elsajátítsák. 
 
Merre tovább? Szőlész - borász képzési lehetőségek Magyarországon

Mivel ez elsősorban szőlész – borász mérnök képzés, az elmélet és gyakorlat ugyanolyan fontossággal jelenik meg a tantervben. A hallgatóknak lehetőségük van a megszerzett szakmai tudást élesben, pincészeteknél, borászatoknál kamatoztatni, amire a szakmai gyakorlat nyújt lehetőséget. Ez egy rövidebb illetve egy féléves gyakorlatból áll össze, amely nemcsak a szakmai tapasztalat bővítését, de egyben jó kapcsolatok kialakítását is lehetővé teszi a hallgatók számára. Az egyetemi diploma megszerzését követően, a hallgatók olyan pozíciók betöltésére lesznek alkalmasak, ahol elsősorban az ellenőrzés, vezetés és szervezés, termelésfejlesztés oldalról irányíthatják a szőlőfeldolgozással és borkészítéssel kapcsolatos folyamatokat. „Hosszú évek, évtizedek után végre egy integrált képzést tudtunk itt megvalósítani, nem külön szőlészeti és külön borászati tanulmányokról van szó, hanem a szőlész - borász alapszintű képzés együtt folyik. A két diszciplínán belül nem is lehet prioritásokat megállapítani, körülbelül azonos hangsúllyal szerepelnek – mondta el lapunknak Magyar Ildikó, egyetemi docens.  
 
A Pannon Egyetem Georgikon karán például 2012 óta szerezhető szőlész-borász szakképesítés. Ez az az intézmény, amely Magyarországon először vezette be a duális képzési formát, amelynek keretein belül a hallgatók 22 hetet a gyakorlati helyükön, 22 hetet pedig az egyetemi oktatásban töltenek, néhány hetes ciklusokban rotálva. Az egyetem partnerei a Bock Borászat, Heimann Zoltán és még sokan mások, akik remek gyakorlati helyeket biztosítanak. „Természetesen nem kerül ki tőlünk úgy hallgató hogy nem készített még életében bort és nem metszett szőlőt.” - tudtuk meg Horváth Edit egyetemi oktatótól.
Nappali vagy levelező?

Ha már biztos vagy a szakot illetően, következő lépésként, azt sem árt eldönteni, hogy milyen munkarend a megfelelő számodra. A nappali, esti és levelező képzések mind óraszámban, mind pedig minőségben eltérhetnek egymástól. Dr. Magyar Ildikó szerint, maga a diploma egyenértékűnek tekinthető, de a megszerzéshez vezető út sokkal nehezebb a levelezők számára, ugyanis a levelező képzésben mérsékelt az óraszám, a gyakorlati képzésre pedig csak minimális idő jut. Sokkal többet nyújt gyakorlati szempontból a nappali tagozat. Az órák iránymutatást jelentenek és a felkészülést az internetről hozzáférhető oktatási segédletekből tudják megszerezni a hallgatók, illetve szerencsés helyzetben vagyunk, hogy korszerű tankönyvek léteznek a szőlészet és borászat részéről – mondta. A tanárnőtől azt is megtudhattuk, hogy a levelezőt azoknak érdemes megpróbálni, akik olyan háttérrel rendelkeznek, ahol a gyakorlati ismereteket el tudják sajátítatni. 

A Szent István Egyetem (Corvinus Egyetem Budai Campus) mellett, tárt karokkal várja a jelentkezőket a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, a Pannon Egyetem Georgikon karának szőlész-borász képzése, a Pécsi Tudományegyetem, illetve külföldi képzési lehetőségek is, mint például a németországi Geisenheimi Főiskola. Cikkünkben, csak néhány egyetemről, főiskoláról tettünk említést.  A felsőfokú intézmények által meghirdetett szakokról részletes leírás a Felvi.hu-n, illetve az intézmények saját honlapján olvasható.