Méztúra Csengerujfaluba, hej!

Németh Richárd
2012. augusztus 08., 14:45


Mézkóstoló - Ezúttal mézben utazunk, hiszen Mézkirály- és mézkirálynő-választás, mézvásár és -kóstoló, mézes ételek és sütemények, valamint mézbállal és koncertek lesznek a Csengerújfalui Mézfesztiválon szombaton és vasárnap.
Méztúra Csengerujfaluba, hej!
 
A kétnapos program zenés ébresztővel kezdődik szombaton a magyar-román határhoz közeli településen, ahol lesz mézvásár, méhészeti termékkiállítás, valamint kóstoló a különböző virágmézekből.
Rajz- és sportversenyeket is rendeznek, a kézművesek pedig viaszgyertyaöntést, agyagozást és gyöngyfűzést mutatnak be, míg a térségi hagyományőrző csoportok, a Szatmári Néptáncegyüttes, a Orfeusz Citera Zenekar, a Tini Trió és a Gabrien Néptánccsoport szórakoztatják majd az érdeklődőket a község sporttelepén. A nyitónapot a Szivárvány Színház előadása, esti filmvetítés, a Nelson Együttes koncertje, valamint a mézbál zárja, ahol a táncolók közül megválasztják a mézkirályt és a mézkirálynőt.
 
Vasárnap reggel veszi kezdetét a főzőverseny, a szatmári tájjellegű ételek, mézes finomságok, sütemények elkészítése, amelyeket persze mindenki meg is kóstolhat.
Míg az alkalmi szakácsok főznek, sütnek, a közösségi központban konferenciát rendeznek, amelyen részt vesz Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ vezetője is. A tanácskozáson a méhészettel foglalkozó gazdák - Szabolcsban mintegy 1600-an vannak, méhcsaládjaik száma mintegy 90 ezer - a tevékenységükkel összefüggő jogszabályokról, a méhbetegségek kezeléséről, a képzéssel kapcsolatos tudnivalókról, valamint az ágazat helyzetéről, jövőjéről hallgatnak meg előadásokat.
A kísérő kulturális programban a Fergeteges és a Szatmár Néptáncegyüttes, a Búzakalász férfikórus, a Pom-Pom Nagyik és a Reflex lép színpadra, majd kihirdetik a főzőverseny eredményét. Vasárnap este könnyűzenei előadók koncertjével búcsúzik a Csengerújfalui Mézfesztivál.
Winelovers borok az olvasás mellé