Mi az a fénytörés és milyen problémát okoz a borban?

Borászportál
2021. augusztus 25., 12:23


A dugósságról már biztosan hallottál, de tudod-e mi az a borhiba, ami abból adódik, hogy a boros üvegen áthatoló fény olykor rossz irányba befolyásolja a bor szerkezetét? Ennek jártunk most utána!
Mi az a fénytörés és milyen problémát okoz a borban?
kép forrása: www.dorotheum.com
Vannak olyan problémák, amelyek láthatatlanok, mégis jelen vannak, és hatásuk van a bor minőségére. Az például kellemetlenül befolyásolhatja a bor ízvilágát, ha a borosüveg közvetlen napsugárzásnak vagy bizonyos erős mesterséges fénynek van kitéve túl hosszú ideig. A friss gyümölcsös aromákat tompíthatja, és olyan kellemetlen illatok jelenhetnek meg, mint a rohadt káposzta, tojás, vagy nyirkos fa. 
 
Az UV sugarak, valamint a mesterséges lámpák kék fénye - leginkább a fénycsövek fluoreszkáló fénye - ugyanis reakcióba lép a bor egyes komponenseivel, és bizonyos kénvegyületeket hoz létre a borban. Tanulmányok szerint a zöld üveg nagyobb védelmet jelent, mint az átlátszó, bár a legmegbízhatóbb ebből a szempontból a borostyán színű üveg.
 
 
A legújabb erre irányuló kutatások szerint a zöld üveg bizonyos fehérborokat legfeljebb 50 napig véd a sugaraktól (Food Packaging and Shelf Life). Egyes borok eredendően fogékonyabbak a fénytörés okozta szerkezet változásra mint mások. Ilyenek például a fehérborok, különösen olyan “kényesebb” stílusúak mint a habzó- és gyöngyöző borok, valamint a rozék.

További viták folynak arról, hogy a borok milyen arányban érintettek ezzel a borhibával. Míg egyes borkereskedők és a borok szerelmesei jobban foglalkoznak ezzel a problémával, addig a fogyasztók többsége és a nagykereskedők nem igazán törődnek ezzel. Neves angol boriskolákban azonban jó ideje oktatják, és számos kutatást végeznek a témában (Plumpton).
 

Bővebben az okokról 

Az ausztrál borkutató intézet feljegyzése szerint egy 1983-as tanulmány kimutatja a kapcsolatot a fénytörés által befolyásolt aromák és a kénvegyületek között. A fény ugyanis reakcióba lép a borban levő riboflavinnal, és ez eredményezheti azt, hogy a kéntartalmú aminosavak oxidálódnak, kénvegyületek keletkezését okozva ezzel. A bor minőségének romlása szempontjából olyan fények jelentik a legnagyobb problémát, amelyek viszonylag rövid hullám hosszúságúak, mint például az UV.
 
Egy 2008-as jelentés (UK’s Waste & Resources Action Programme - WRAP) szerint a mesterséges fények tudnak még hasonló hatást kiváltani, bár a fogyasztók általában nem panaszkodnak minőség romlásra.

Mely borokra hat leginkább a fénytörés?

Bizonyos borkészítési eljárások, mint a reduktív technológia is, óhatatlanul együtt járnak ezzel a problémával, bár ennek az eljárásnak kétségtelenül sok egyéb előnye is van (elsődleges gyümölcsaromák megőrzése a borban). Ugyanakkor minden bor különböző, vagyis nem egyetlen okra vezethető vissza a probléma. A vörösborban levő tanninok érdekes módon például meggátolhatják a fény okozta kölcsönhatásokat.

A fénytörés okozta elváltozások inkább szakmai kérdésként merülnek fel, mégis fogyasztóként is tehetünk azért, hogy a megvásárolt bor hosszabb életű legyen.
 
  1. Ne tegyük ki a bort közvetlen napfénynek (és UV fényhez közel se kerüljön).
  2. Tartsuk a bort a lakás leghűvösebb és legsötétebb részében.
 
Winelovers borok az olvasás mellé