Mi az, amit soha ne kérdezz meg egy borboltostól?

Kruták Zsolt
2016. július 29., 19:45


Egy borboltos sok féle emberrel találkozik a munkája során: nők, férfiak, idősek és fiatalok, éppen szomorúak vagy vidámak, nyűgösek, nyugodtak, érdeklődőek, célratörőek. Egy dolog van, ami mindenkit összeköt: a bor.
Mi az, amit soha ne kérdezz meg egy borboltostól?
Fotó: Miltonwine.com
A borkultúra egyre inkább elterjedt kishazánkban, ami igencsak örömteli, hiszen egymást érik a rendezvények, borbárok, borüzletek, kóstolók - így sok lehetőségünk van ennek a gyönyörű ágazatnak a megismerésére. Hozzáértő, és a témában (borban) épp elmerülni vágyó kedvére talál lehetőséget, hogy kielégíthesse kíváncsiságát.
 
Munkám során rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, amit most szeretnék az olvasó elé tárni.
 
Ezek olyan történetek, melyeket maga az élet írt, de ilyen különleges párbeszédek talán egy neves író tollából se születhettek volna...
 
Mielőtt belekezdenék az anekdoták mesélésbe, meg kell említenem, hogy egy jó borboltos szerintem türelmes, felkészült, segítőkész és hírnök. A bor szeretetének hírnöke - ezért is fontosak az előbb említett tulajdonságok.
 
Mi az, amit soha ne kérdezz meg egy borboltostól?
Fotó: Tedwardwines.com
 
Egy borboltban dolgozó, akármilyen kérdéssel is szembesül, felkészültnek és spontánnak kell lennie, hogy egy kacifántos kérdésre is tartalmas válasszal tudjon előrukkolni.
 
Nagyon sok borászat található napjainkban és sokféle szőlőfajta, sőt, ott vannak még a borok fantázianevei is. Akik nem jártasak a témában, bizony könnyen összezavarodhatnak, és bizony résen kell minden pillanatban lennie még egy borboltosnak is…
 
 • Jó napot kívánok.
 • Az Irsai Olivér pincészettől tudna nekem ajánlani egy finom bort?
 
Bizony, ez nem könnyű kérdés, hiszen legjobb tudomásom szerint ilyen borászat MÉG nem létezik. De a válasz nem sokat késett:
 
 • Sajnos nálunk ilyen pincészet nincs, de helyette tudnék ajánlani pár finom Irsai Olivért, számos borászattól.
 
Kioktatás helyett egy finom rávezetés sokkal barátságosabb és a vásárló is jobb szájízzel fog távozni, főleg, miután megkóstolta a bort.
Vannak barkochbába illő kérdések is, ami már egy magasabb fokozat, és nagyobb kreativitást igényel:
 
 • Jó napot! Hétvégén a férjemmel meglátogattunk egy borfesztivált, nem tudom melyik pincészetnél kóstoltunk, és, hogy pontosan mit is, de az iránt érdeklődnék önöknél megtalálható-e?
 
Ez bizony egy profi rejtvényfejtőnek is igazi kihívást jelentene… Ilyenkor pár alap kérdéstől, hogy rozé, fehér vagy esetleg vörös bor volt-e, eljuthatunk mélyebb rétegekig, és láss csodát, a végére egymásra talál a bor és az érdeklődő.
 
Mi az, amit soha ne kérdezz meg egy borboltostól?
Fotó: Timeout.com
 
Emlékeimben élénken él, mikor egy kedves idős néni ajándékba szeretett volna bort vásárolni. Meglátott két argentin finomságot és ezt a kérdést szegezte nekem:
 
 • Eltudná mesélni mi a különbség a két bor között?

Egy chardonnay és egy malbec volt velünk szemben a polcon, így a válasz egészen egyszerű volt.
 
 • Hölgyem a malbec vörös a chardonnay pedig fehér, ez egy elég jelentős különbség közöttük.
 
Összemosolyogtunk és végül mindkét bor egy szép ajándék része lett.
Bárcsak mindig ilyen könnyű kérdéseket kaphatna az ember…
 
 • Vashiányom van, és olyan bort keresnék, ami vasat tartalmaz, önöknél található ilyen?
 
A borok tartalmaznak vasat de nem tudnék megesküdni rá, hogy ez orvosolni fogja a problémát, azonban próba szerencse. Nem igaz? 
 
 • Ennek a fajtának tényleg egéríze van? Egy ismerősöm mesélte.
 • Ez valóban előforduló hiba lehet egy borban, de biztosítom ez igencsak ritka. És szerencsére még én sem kóstoltam egeret. 
   
 
 • Én nem értek a borokhoz az nem baj? 
 • Nem, mert a borokhoz nem érteni kell, csak inni őket leginkább, ha emellé még egy kis ismeret is társul, az biztosan nem hátrány, inkább előny. Én valószínűleg ahhoz nem értek, amihez ön, így kvittek vagyunk.
 • Igyunk erre!
 
 • Van olyan boruk, aminek a címkéjén egy olyan holló van, ami egy faágon ül, széttárt szárnyakkal?
 • Bevallom most megfogott. Habár olyat tudok ajánlani, aminek a címkéjén egy róka ül. Megfelel az is?
 
 • Alkoholmentes bor van?
 • Igen már létezik, de van egy jó hírem, nálunk csak alkoholos van.
 
 • 7 puttonyos aszút árulnak?
 • Remélem, hogy nem. Pillanat körbenézek. 6 puttonyost találtam. Maradhat?
 
 • Árulnak olyan bort, aminek a palackja tank alakú?
 • Sajnos ilyet nem találtam. Boros üveg alakúból viszont van még pár raktáron.
 
Térjünk vissza a témaindító kérdéshez: „mit ne kérdezz egy borboltostól”?
 
A válasz meglepő, de nincs olyan, amit ne lehetne megkérdezni. Kérdezzünk bátran, érdeklődjünk, kóstoljunk, ez visz minket előre! Ne szégyelljük a kérdéseinket, hiszen a borboltos és a borszakértő is elkezdte valahol! A lényeg, hogy ha valaki betér egy fárasztó, kimerítő, vagy ünnepélyes nap után, a kezébe vehessen egy finom bort, és ha eközben pár fura kérdés elő is kerül, akkor összemosolygunk, nevetünk egy jót és még egy emlékezetes sztorival is gazdagabbak leszünk.
Winelovers borok az olvasás mellé