Mik azok az óriási betontojások a borászatokban?

Borászportál - KG
2016. augusztus 15., 19:52


Több francia borászatban is megjelentek bizonyos furcsa, hatalmas betontojások. Néhány még tréfás festért is kapott, de vajon mire használják őket?
Mik azok az óriási betontojások a borászatokban?
Fotó: Avintnerstale.com
Az óriási tojások voltaképpen cementtartályok, ahogy azt Christelle Guibert, a Decanter kóstolóinak szervezője elmondta. Mivel roppant szokatlan, hogy ilyeneket látunk a pincékben, azt is gondolhatnánk, hogy újkeletű dologról van szó, pedig korántsem.
 
Az első ilyen „betontojást” Michel Chapoutier tervezte az 1920-as években, és egy francia cég azóta gyártja ezeket a hatalmas tartályokat, 6 és 16 hl-es változatok léteznek belőlük.
Miért épp tojás?
 
A furcsa forma oka, hogy ebben folyamatosan tud áramlani a benne érlelt bor, ez pedig igen homogén folyadékot eredményez. A vastag falak remekül hőszigetelnek, így az erjedés során is igen stabil marad a folyadék hőmérséklete és elkerülhető a mesterséges hűtés is.
 
Mik azok az óriási betontojások a borászatokban?
Fotó: Democratandchronicle.com
 
Guibert beszámolt róla, hogy 10 hónapig érlelt párhuzamosan bort cementtojásban és acéltartályban, a végeredmény pedig azt mutatta, hogy a tojásban érlelt bor sokkal szebb struktúrájú.
 
Persze két dolog miatt is érdemes meggondolni a betontojások beszerzését. Az egyik a rendkívül borsos áruk, a másik pedig a súlyuk: a 16 hektóliteres változat több mint 2 tonna. Szóval a szállítása sem könnyű feladat.
Winelovers borok az olvasás mellé