Minden napra egy aszú: Matyisák-Vízkeleti 6 Puttonyos Aszú 1999

Borászportál
2019. március 16., 09:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
Minden napra egy aszú: Matyisák-Vízkeleti 6 Puttonyos Aszú 1999
Matyisák-Vízkeleti Pincészet, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1999 
 
Közepesen borostyán színű, zöldes reflexszel a gyűrűjében, illata kicsit rusztikus, főként a diós, karamelles, csokis és kenyérhéjas vonat képviseli. Szájban kifejezetten érett, savgerince markáns, és egyensúlyát is a savak felé billenti. Díszítése komplex, egyezik az illattal. Érett, fogyasztásra érett bor, de nagyon jó érlelési potenciállal.
 
"Ezt a bort Mészáros Gabriella borszakértő egy kiváló bornak minősítette. Borunkat 10 évig érleltük fahordóban, ebből 8 évig egy hordóban érlelődött 9-edik évre készítettem neki egy új hordót és érleltem egy évig, de nem éreztem azt a Brendy-re jellemző ízvilágot és úgy döntöttem készítek neki egy új hordót és egy évig érleltem benne utána palackozásra került és egy maradék 5%-át 2 hl-t 20 évre fahordóba tettem, melynek palackozása a hónapokban valószínűleg megtörténik. Ez az első évjáratunk melyet 20 évig érleltünk fahordóban. Egy borszakértő úgy vélekedett róla: ez olyan mint egy Portói fajta."
 
 
"Pincészetünk Tokaj melleti községben Tarcalon található.  A tarcali szőlőterületünk borászatunk felett található. Már a tokaji borokat a honfoglalástól készítették a tarcaliak, ez a történelemben is legendaként jelenik meg: a hegyet Tarczalról a honfoglalónkról nevezték el Tarcalt. "Akkor Ond, Ketel és Tarczal keresztül haladtak egy Bodrog folyóhoz közeli erdőn." Legyorsabb lovaikon nyargalva, mintha versenydíjért küzdenének és felértek a magas hegcsúcsára. A derék Taczal vitéz társait megelőzve elsőként jutott fel a hegy tetejére, ezért a hegyet attól fogva a mai napig Tarcal-hegyének hívják. Igazolni látszik a legenda. 1894 őszén a Vinai-dűlőben a szőlőültetést előkészítő talajforgatás során sírokra bukkantak, melyek honfoglalási síroknak adott helyet. Még Tarcalon az 1096-ban tartott országgyűlést Könyves Kálmán király."
 
>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.