Nem csak a borok, a sörök is meghálálják az érlelést

Kiss Dóra
2016. augusztus 11., 20:47


Csakúgy, mint a boroknak, a különleges söröknek is jót tesz az érlelés – állítja a szakértő. Sőt, azok a sörök, amelyek fiatalon nem tetszenek, érlelve igazán jó formába kerülhetnek.
Nem csak a borok, a sörök is meghálálják az érlelést
Fotó: Nationalgeographic.com
A sört gyakran nevezzük folyékony kenyérnek, mivel a kézműves sör és a kenyér összetevői, valamint aromái valamelyest hasonlítanak egymáshoz. Illetve, csakúgy, mint a kenyér, javarészt a sörök is frissen a legfinomabbak, ám Patrick Dawson, az érlelt sörök szakértője szerint, csakúgy, mint a borokat, érdemes érlelni a söröket is.
 
Patrick Dawson sörszakértő a Draft Magazinnak beszélt arról, hogy azok a sörök, amik frissen rettenetesek, egy kis érleléssel egészen új oldalukat képesek megmutatni. Most akkor, hogy is van ez?
 
Ha legközelebb egy olyan sört kóstolsz, ami émelyítően édes, motorolaj sűrűségű és annyi alkoholt érzel benne, mint egy pohár vodkában, akkor ne habozz félretenni és felbontani egy másikat!
 
Legalábbis ez az, amit tanácsol Dawson. Szerinte azok az igazán pincébe való sörök, amelyek fiatalon is testesek, ízükben már-már túlságosan is édesek, és erőteljes alkoholos utóízük van. Hogy megértsük mindezt, először azzal a folyamattal kell tisztában lennünk, hogy mi is zajlik le egy üveg sörben, ha öregedésnek indul.
 
Nem csak a borok, a sörök is meghálálják az érlelést
Fotó: Draftmag.com
 
Először is, ahogy telik az idő a maláta édes aromája eltompul. Ez annak tudható be, hogy a sör nem csupán egy folyékony, „mindenmentes” ital, hanem különféle szilárd szemcsék elegyéből épül fel. 
 
Ezek az apró részecskék, mint például a cukor, egy fiatal sörben nem ülepszik le a pohár fenekére. Viszont, amint egy sör öregedésnek indul, úgy lesz egyre inkább jellemző rá ez a folyamat. Ennek köszönhetően fogjuk tehát a sört kevésbé édesnek érezni, és emellett a testességéből is veszít.
 
Szintén fontos, hogyha érlelni szeretnénk egy sört, akkor mindenképp egy erősebb, testesebb fajta mellett döntsünk. Dawson javaslata szerint az a legjobb, ha szirupos állagút tudunk találni, hiszen egy ilyen típusú sör még öt év elteltével is tud mutatni testességet, még akkor is, ha már sokat veszített a kezdeti formájából.
Egy másik tanács, hogy az érlelés során figyeljünk oda a megfelelő hőmérsékletre is. Ha a sör nem elég meleg, akkor az érlelési folyamata is nehezebben indul el.
 
Tehát egy erős angol vagy belga ale, illetve mondjuk egy stout is azonnal pincéért kiált, hiszen mindegyik sziruposan édes, magas alkoholtartalommal bíró sörfajta.
 
Idővel – az érlelés hatására – a sör igen összetett ízvilágúvá tud átalakulni, és a testestessége is kellőképpen megmarad. Így nem egy diétás kólára fog hasonlítani – vallja be Dawson.
 
Ha kísérletezni támad kedvetek, ezek után már tudjátok, hogy azokért a palackokért érdemes nyúlni, amik fiatal állapotukban majdhogynem rettenetesek.
Winelovers borok az olvasás mellé