Okostelefon segíti a Nyitott Pince Napok résztvevőit

Borászportál
2014. június 03., 12:38


2014. június 7-én 8-án és 9-én országszerte mintegy 90 pince várja nyitott kapukkal a borbarátokat. Magyarország csaknem valamennyi borvidékén és bortermő helyén lesznek nyitott pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők. Az internetes hozzáféréssel rendelkező telefonok gazdái pedig egy alkalmazással kiválaszthatják a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső pincét.
 
A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség adódik a borkóstolásra, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. A hétköznapokból kiszakadva, a legautentikusabb helyen, a szőlő és bor szülőhelyén, a pincéknél bort kóstolni: gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince és a borász "nagykövetévé" válik, és amiért időről időre visszatér. A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja. A Nyitott Pincék Szövetsége és a Bacchus Arts Stúdió által szervezett programot kilencedik alkalommal tartják meg a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen pünkösd hétvégéjén. Újdonság, hogy a szervezésbe ez évtől fogva bekapcsolódnak a Borászportál és a Vinoport online bormagazinok, valamint a Winelovers prémium boros rendezvények közössége is, akiknek közvetítésével a bort kedvelők tízezreihez juthat el majd a rendezvény híre és a nyitott pincék üzenete.

Ezen a hétvégén előzetes regisztráció nélkül is bárki betérhet majd a www.nyitottpince.hu és a www.itthon.hu oldalakon felsorolt pincékbe kóstolóra és egy jóízű beszélgetésre. Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék vállalják, hogy a három napból legalább két napon 10 és 19 óra között nyitva tartanak, a gazda, borász vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább 3 féle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására; s a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget. A legtöbb nyitott pince a Szekszárdi és a Hajós-bajai borvidéken várja majd a bortúrázókat, ám országszerte mintegy 90 pince tárja ki kapuit a borra és tudásra szomjazók előtt.

Idén is segíti a bortúrázókat a Pünkösdi Nyitott Pince Napok okostelefonokkal használható pincetérképe. A QR-kód segítségével az internetes hozzáféréssel rendelkező telefonok gazdái kiválaszthatják a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső pincét.
 
2014-től a pünkösdi Nyitott Pince Napok új eleme a Pünkösdtől Pünkösdig Bortúra, amely a pincék és a borkedvelők gyakoribb találkozását segíti. A szervezők azoknak az elkötelezett bortúrázóknak biztosítanak lehetőséget, akik év közben is szeretnék meglátogatni azokat a nyitott pincéket, amelyek szakmai vezetést, kedvezményes kóstolást és vásárlást ígérnek. Ehhez egy névre szóló Pünkösdtől Pünkösdig Borturista Kártyát kell kiváltaniuk, amellyel – előzetes bejelentkezés alapján – egész évben járhatják az akcióban részt vevő pincészeteket és jogosultak a 20%-os kóstolási és 10%-os vásárlási kedvezményre. A Pünkösdtől Pünkösdig Bortúrára regisztrált borbarátok számára olyan borkalauzt állítanak össze, amely tartalmazza a csatlakozó pincék aktuális listáját és a kínálat bővebb leírását. Ezen kívül év közben is értesítik a borbarátokat az olyan egyedi akciókról, amikor az általánostól kedvezőbb feltételekkel is meglátogathatják az arra vállalkozó pincéket. A Pünkösdtől Pünkösdig Bortúrára a borbarátok a Bacchus Arts Stúdiónál tudnak regisztrálni, a kalauz a www.nyitottpince.hu oldalról lesz letölthető.

Azok számára, akik kíváncsiak a bor keletkezésének körülményeire: a tájra, a borvidékre, a borkészítő műhelyre, a hűvös pincékre, a jó illatú hordókra és megannyi "titokra", itt a remek alkalom, hogy néhány napra vérbeli borturistává váljanak, és akár messzebbre is elutazzanak egy-egy borász és pincészet kedvéért.

Hogyan használja a QR-kódot?

A kód erre a linkre mutat.

A megnyíló Google maps oldalon érdemes bejelentkezni a könnyebb felhasználhatóság érdekében.

Fontos: Engedélyezze a GPS helymeghatározást, kapcsolja be a mobilinternetet. Ne feledje, a térképes navigálás magasabb adatforgalmat generál.
Winelovers borok az olvasás mellé