Oris, Nemes és Mandola - valamelyik az olaszrizling új neve lehet

Borászportál - KG
2016. október 09., 20:17


A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex új, kevésbé félrevezető nevet keres az olaszrizling számára, amely szerintük különösen az export piacokra nézve fontos. Három ötletet dobtak be a köztudatba, ezekről kérdeztük az Olaszrizling Október Nagykóstoló vendégeit.
Oris, Nemes és Mandola - valamelyik az olaszrizling új neve lehet
A három szervezet felhívására ötvennél is több névjavaslat érkezett. Ezekből a három szakmailag legmeggyőzőbb nevet továbbítják annak a svájci szervezetnek, az UPOV-nak, mely megvizsgálja, hogy megfelelnek-e a nevek a nemzetközi szabályoknak (földrajzi nevek kizárása, stb.), mert enélkül nem lehet szabályos az új nevek használata.
 
A három ötlet: Oris, Nemes és Mandola.
 
Az Orisz hangzásában utal az Olaszrizling névre, annak egyfajta összevonása, de már nincs benne kifejezetten sem az, hogy olasz, sem az, hogy rizling. A Nemes Rizling jelenleg is elfogadott fajtanévből elhagyva a félrevezető rizlinget pont az marad meg, ami a kezdeményezés fő üzenete, hogy ez a fajta nem holmi tömegbor, hanem magas minőséget adó Nemes. A Mandola név pedig a fajta talán legmeghatározóbb karakterjegyére, a mandulás ízjegyekre utal és szintén jó hangzású név - írja közleményében a Balatoni Kör.
 
De lássuk, hogy tetszenek az ötletek a fogyasztóknak!
 

Amennyiben a fenti nevek közül egynél többet is jóváhagy az UPOV, a borértő közönség szavazhatná meg, hogy melyik név lesz a befutó.
 
A felhívás kapcsán lábra kapott félreértések eloszlatására fontos kiemelni, hogy az Olaszrizlingnek már most számos szinonimáját lehet használni, többek közt a Nemes Rizling név is szabályosan szerepelhetne helyette a címkéken, de a balatoni borász szervezetek szerint ezek közül egyik sem volt megfelelő, ezért döntöttek új név keresése mellett, mely a világpiacon versenyképes lehetne az egyre elfogadottabb horvát Graševina névvel szemben - írja a Balatoni Kör.
 
Természetesen bármilyen új alternatív név bevezetése után is jogilag lehet majd használni a bejegyzett fajtaneveket, akár az olaszrizlinget vagy bármelyik más szinonimát.
 
Elsősorban a graševina nemzetközi leváltása lenne a cél

A Balatoni Kör szerint az olaszrizling elnevezés már sajnos kellőképp bizonyította, hogy nem tud versenyre kelni világviszonylatban a horvát névvel – nem utolsósorban azért, mert az olasz jelző és a rizling megnevezés is félrevezető, az ezzel kapcsolatos magyarázkodás gyakorlatilag ellehetetleníti a fajta marketingjét. A külpiacokon egyedül egy erős szakmai konszenzussal bevezetett új névvel lehet esélyünk, ha nem akarjuk elfogadni a már-már sztenderdként elismert graševina nevet - írják.
 
Winelovers borok az olvasás mellé