Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra

Tóth Henrietta
2017. május 06., 13:11


Manapság ha borokról van szó – nem csak a fiatalok körében – a rozék továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezen nincs is mit csodálkozni, mivel tiszta, friss és gyümölcsös jellegükkel az üde tavasz, a forró nyár és a baráti összejövetelek elmaradhatatlan kellékei. Összeválogattunk néhány érdekességet. 
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Rozé számos szőlőfajtából készíthető, általában reduktív eljárással, hogy a bor megőrizze a kékszőlő gyümölcsös illat- és ízvilágát. Itthon kedvelt alapanyag a kékfankos, a merlot és a cabarnet franc, de a zweigelt és a kadarka is. Ennek értelmében pedig a népszerű rozék színe a halvány lazacszínen át egészen a középvörösig terjedhet.
 
A rozékészítés egyik legfontosabb eleme az időzítés; az fogja meghatározni ugyanis a rozé színét és koncentráltságát, hogy meddig hagyják héjon a szőlőt. Az acéltartályban erjesztett légies rozékon kívül azonban a héjon hosszabb ideig áztatott siller, sőt bizonyos esetekben a battonage vagy fahordóban érlelt tételek is igencsak élvezetes pillanatokat okozhatnak; mint ahogyan az is, ha jéghideg szódavízzel húzzuk fel a (reduktív) rozénkat. Hogy egy boltba vagy borszaküzletbe látogatva ne bizonytalanodjunk el, összeszedtünk néhány különlegességet – nem feltétlenül csak tavaszra. 
 
Gere Rosé Frici Gyöngyözőbor 2015
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
A villányi medoc noir és pinot noir házasságból született különlegesség születésekor még csak nem is gondoltak rá Gere Andiék, hogy ekkora sikere lehet – ma már viszont szinte követelik a vásárlók. A telt, érett gyümölcsös ízvilágot játékos buborékok frissítik, és garantáljuk, hogy nem lehet megállni egy pohárnál. 
 
Santa Cristina, Cipresseto Rosato 2015
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Olaszországban komoly múltja van a habzóbor-készítésnek; az eljárás lányege, hogy a bor szén-dioxid tartalmát a második erjedésnél nyeri el. Ez a tétel pedig Toszkánából származik, és isteni fehér virágos, lédús barackos aromákkal kényeztet. 
 
Ferrari, Brut Rosé Trento DOC
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Az olasz rozék főleg toszkán területről kerülnek elő, ám szintén fontos megemlíteni Trento DOC régiót is, ahol a pezsgőkészítés szintjén is világhírűek. Az erről a területről származó pezsgőket kézzel szedett szőlőből készítik (ez esetben chardonnay-ből és pinot noirból), szigorúan tradicionális eljárással állítják elő, majd eredetmegjelöléssel látják el.
 
Koch Borászat, Néró rosé 2016
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Magyar szőlőfajta, kézzel szüretelve – igazi rozé különlegesség. Egyedi, finoman édes szőlő illattal, jellegzetes fűszeres zamatanyagokkal rendelkező, elegáns rozé bor, amelyet ráadásul nemrég a Mondial du Rosén aranyéremmel díjaztak. 
 
Chateau D'esclans, Whispering Angel Rosé 2015
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Van, ahol szigorúan ügyelnek a rozészüret idejére és a készítés folyamatára: így van ez Provance-ban is, ahonnan világviszonylatban is jelentős mennyiségű rozé kerül piacra. Az Alpok lábánál fekvő területen sajátos fajták - mint a grenache noir és a cinsault - fontos rozé alapanyagok, de syrah és cabernet sauvignon fajtákból is állítanak elő rozét. A Whispering Angel Rosé 2015 színe a pink grapefruit-ot idézi, ízében a provance-i fűszerek és az őszibarack jelenik meg.
 
Schieber Pincészet, Fruska Rosé 2016
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
100%-ban syrah-ból készült, izgalmas, tartalmas, és finoman fűszeres ízvilágú rozé. Aromaanyagokban gazdag, amely beltartalmában és külsejében is az egyediséget hirdeti, hiszen a Fruska Rosét üvegdugóval különböztették meg. 
 
Miraval, Rosé Cotes de Provence
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Tökéletes egyensúly minden egyes kortyban. A halvány lazac színű rozéban epres, szamócás, süteményes aromák köszönnek, amikért még a picit magas alkoholnak is megbocsátunk. Az ikonikus tételből évente mindössze néhány száz palack érkezik Magyarországra, ezért érdemes sietni a rendeléssel!
 
Malatinszky Szőlőbirtok, Noblesse Rozé 2015
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Igazi különlegesség, hiszen nem csak hogy bio rozé, hanem a battonage eljárást alkalmazva különösen izgalmas tétel született. Terroirt kifejező gazdagsága, finom részletei kiszélesítik a rozé műfaj kereteit.
 
Dúzsi Tamás, Merlot Rosé 2013
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra

Rengeteg cseresznye, ribizli és málna bontakozik ki az illatban és kortyban is. Ez a gyönyörű tétel ezüstéremmel érkezett haza a Mondial du Rosé versenyről (egyébként további négy Dúzsi rozé is), és kivételessége miatt még a szabályt is érdemes megszegni; miszerint rozét mindig csak a legfrissebb évjáratból válasszunk!
 
Ruppert Pince, Rosé 2016
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Kékfrankos, merlot és pinot noir házassága, tartályban erjesztve. A vártnál tartalmasabb, vaskosabb kortyok, rengeteg finom eperrel és fűszerrel, amely ráadásul a nemrégiben megrendezett Kékfrankos Április Nagykóstolón is igencsak sikeres volt. 
 
Heimann Pincészet, Fuxli 2016
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
Szekszárdon a sillert –  amely jellegzetes rőt színű – a német Fuchs (róka) szóból eredően fuxlinak nevezik. A fuxlit teljes egészében héjon erjesztik, majd az almasavbontás után 3 hónapig hordóban érlelik, így egy igazi friss, ropogós savszerkezetű rozét keletkezik. A 80%-nyi kadarkát 10% kékfrankos és 10% merlot kerekíti tovább.
 
Nagygombos Borászat, Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2015
Rozéérdekességek, érdekes rozék tavaszra
A szőlőfajtát még 2000-ben Gál Tibor telepítette a Mátrai borvidékre, ahol a löszös felső réteg alatt meszes altalaj van, hasonlóan mint Burgundiában – ahonnan a szőlőfajta eredetileg származik. Ennek a meszes altalajnak köszönhető a bor a zamatos és ízgazdag, gyümölcsös aromavilága, amely mivel részben (25%) hordós érlelést is kapott, igencsak komolyra sikerült. 
 
Ne feledkezzünk meg a kisebb borászatokról sem, hiszen néha igazi kincset állítanak elő! 
 
Winelovers borok az olvasás mellé