Sikerkönyvek és borpárjaik

Borászportál
2015. augusztus 22., 21:15


A teraszon, a vízparton, a nappaliban, az utazás során mindig jó társ lehet egy elragadó történetű könyv. Olvasni egy pohár bor mellett pedig még szórakoztatóbb. Az Alexandra Könyváruház legújabb sikerlistájához ajánlunk most neked borokat.
Sikerkönyvek és borpárjaik
Te milyen bort innál a kedvenc könyvedhez? (Forrás: Huffpost.com)
1. Leslie L. Lawrence – Kukorica istennő énekel I-II.
Már a könyv borítója is figyelemfelkeltő, és árulkodik a könyv műfajáról, amely egy krimi. Röviden a története: Miss Lilly Pretty híres manöken és ruhatervező haciendát vásárol Mexikóban, majd rövidesen hősünk segítségét kéri. Az haciendát övező óriási kukoricásban megrázó gyilkosságok történnek. Leslie L. Lawrence nyomozni kezd, a kukoricásban pedig elszabadul a pokol.
 
Borajánló: Egy testes, koncentrált bor illik hozzá, ami kicsit sejtelmes, mint maga a könyv. Például egy villányi cabernet franc.
 
 
2. Damu Edina Mona – Damu Roland – Az igazság
A sikerlistán második Damu Rolan könyve. Damu Roland nem bűnbocsánatért könyörög, nem is magyarázkodik - önéletrajza ugyanakkor mégis egyfajta magyarázat – írja az Alexandra könyváruház az ajánlójában.
 
Borajánló: Könnyed, friss, ropogós, mint a könyv: egy 2014-es rozé.
 
3. Paula Hawkins – A lány a vonaton
Paula Hawkins első thrillere a bestsellerlisták első helyezettje lett, amelyet már tizenkét nyelvre fordítottak le. A történetben Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. A pár élete tökéletesnek tűnik, de aztán lát valamit Rachel. A pillanat mindent megváltoztat.
 
Borajánló: Egy igazi világsiker, nemzetközi fajtáért kiállt a könyv. Nem túl nehéz, de titokzatos, ha különleges termőtájról szüretelték: egy sauvignon blanc.
 
4. James Dashner – Halálkúra
A szerző Útvesztő-trilógiájának harmadik kötete a Halálkúra, amely fantasy sorozatnak világszerte óriási sikere van. James Dashner az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író, aki korábban könyvelőként dolgozott. A trilógiának szánt, majd utóbb négykötetesre bővült sorozatnak már az ötödik része is készülőben van.
 
Borajánló: Jól megszokott szereplők, folytatásos regény. Ismert íz, kicsi fűszerekkel. Kortyoljunk kékfrankost a könyhöz.
5. Tea Stilton – Az álom királynője
A hét és tíz éves gyermekeknek szóló regény az ötödik az Alexandra sikerlistáján. Tea Stilton, a Rágcsáló Hírek különleges tudósítója egyben híres regényíró is. Az álom királynőjével lezárul a Fantázia Birodalma hercegnőinek kalandos utazása.
 
Borajánló: Egy könnyed, de mégis változatos fajta, amelyhez gyermekkori emlékek is kötnek. Az Egri csillagról igaz a könyv jut eszünkbe, de pár éve az Egri borvidéken egy fehér küvét jelképez. Kóstoljuk meg ezt hozzá!
 
6. J.D. Salinger – Rozsban a fogó
Ötven évvel az első magyar megjelenése után új fordításban kerül az olvasók elé Salinger regénye, amelyet Barna Imrének köszönhetünk. A könyv főhőse, Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma.
 
Borajánló: Régóta a „kötelező olvasmányok” közé tartozik, amelyet most megújíítottak. A kadarka is régi motoros már hazánkban, és minden évben találunk új kedvencet belőle.
 
7. Stephen King – Újjászületés
Stephen King sötét, megrázó regényt ad kezünkbe a függőségről, a fanatizmusról és arról, ami a lét túlsó partján várhat ránk – írja az Alexandra a könyvajánlójában. A történet pedig így kezdődik: Jamie Morton hatéves, amikor új lelkész érkezik New England-i kisvárosukba. Charlie Jacobs a feleségét és a kisfiát is hozza magával. Jamie valósággal rajong a fiatal tiszteletesért, aki szórakoztató elektromos kísérletekkel teszi érdekesebbé a heti bibliaórákat. Az idillnek egy autóbaleset vet véget: a lelkész elveszti a családját, és kifordul önmagából.
 
Borajánló: Függőséget okoz, mint a cabernet sauvignon. Aki szereti a fajtát, az ragaszkodni fog hozzá, Ráadásul a könyv hangulata is egy komoly, nagy testű bort kíván.
 
Sikerkönyvek és borpárjaik
(Forrás: Winefornormalpeople.com)
 
8. Bartos Erika – Bogyó és Babóca buborékot fúj
Bartos Erika négy és nyolcéveseknek szóló mesekönyve a Bogyó és Babóca, amely sorozatnak a következő epizódja ez a könyv. A katicáról és csigáról, azaz Bogyóról és Babócáról szóló mesék nagy népszerűségnek örvendenek a kicsik körében.
 
Borajánló: A vidám, játékos gyermekkönyv már a neve miatt is buborékos italt kíván, mint a pezsgő vagy habzóbor.

9. Csontos Róbert, Széki Attila – Curtis – Csibészbiblia
Vallomás csajozásról, rapháborúról, és magyar focivalóságról, amelynek szóhasználata nem éppen szépirodalmi és tizennyolc éven aluliaknak sem ajánlott a könyv. Az Alexandra sikerlistáján a kilencedik helyet csípte meg Curtis.

Borajánló: Egy nem túl komoly, jó ivású, üdítő bort kíván a szaftos témájú könyv, például egy Irsai Olivért vagy egy cserszegi fűszerest.
 
10. Spiró György – Diavolina
Spíró György szépirodalmi regénye az orosz és a szovjet világot, a cárizmust, a forradalmat, az első szovjet pereket, az egyre nyomasztóbb húszas és harmincas éveket ábrázolja Diavolina emlékiratának formájában. Az asszony, a cselédből lett orvos évtizedekig szolgálta Gorkijt, feleségeit, szeretőit és az akkor már világhírű íróhoz csapódó vendégek hadát, majd ő lett Alekszej ápolója és utolsó szerelme.

Borajánló: Komoly, szépirodalmi könyv, amely mélységekbe viszi el az olvasót. Az ásványos talajról szüretelt, komplex furmintok jó társai lehetnek az olvasmánynak.
Winelovers borok az olvasás mellé