Spárgával a másnaposság ellen?

Borászportál
2013. február 08., 11:13


Házi praktika - A chicagói Élelmiszertechnológiai Intézet tudósai szerint a spárgában található aminosavak és ásványi anyagok segíthetnek a májnak a túlzott alkoholfogyasztás toxikus hatásainak enyhítésében. Sajnálatos módon a jótékony hatású anyagok sokkal nagyobb koncentrációban fordulnak elő a spárga zöld leveleiben, mint a sokak által kedvelt és étkezési célokra felhasznált sípokban.
Spárgával a másnaposság ellen?
 
Házi praktikák tudósoktól?
A tudósok szerint a legfontosabb a megfelelő hidratáció. Ennek érdekében igyunk sok folyadékot, mivel a másnaposság tüneteinek fő okozója az alkohol okozta dehidratáció. Jó ötlet lehet még a B-vitamin készítmények fogyasztása (akár buli közben is) és a sötétebb röviditalok, mint például a whiskey kerülése is. Alkoholfogyasztás előtt lehetőség szerint ételt is vegyünk magunkhoz. Bár az aszpirinhoz és az ibuprofénhez hasonló gyulladáscsökkentők szedése jótékonyan hathat a másnaposságra, az acetaminofent kerüljük el, mivel ez alkohollal keverve súlyosan károsíthatja a májat. Ha pedig semmilyen módszer nem vezet eredményre, próbálkozzunk a következő másnaposság megelőzésével: fogadjuk meg, hogy legközelebb nem iszunk annyit, pláne, hogy így, szezonon kívül, nem könnyű a spárgához hozzájutni.
 
A spárga jó a másnaposság ellen
Legalábbis erre az eredményre jutottak dél-koreai kutatók, amikor a korábban már afrodiziákumkén ismert spárgát vizsgálták.
A vizsgálat során a tudósok olyan kémiai vegyületeket találtak a spárgában, melyek képesek megvédeni a májsejteket a méreganyagokkal szemben. A zöldségben lévő ásványi anyagok és aminosavak képesek pótolni az emberi szervezetben az alkoholfogyasztás következtében kiürülő anyagokat, melyek aztán másnaposan a fejfájást okozzák. A Journal of Food Science folyóiratban publikált kutatás szerint nemcsak a zsenge spárga szárak, de a levelek is tartalmazzák ezeket az anyagokat.
A spárgáról
A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Emellett a zöldspárga, szemben a halványítottal, tartalmaz 0,03-0,06% rutint és 25 mg protodioscint.
Gyógyhatása

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású.
Fogyasztása
A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére. Nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van.
Winelovers borok az olvasás mellé