Stresszes nap után inkább bort, mint nőt?

Borászportál - MediPress
2012. június 01., 08:06


Alkoholfogyasztás - A stresszesebb felnőttek nagy része a legtöbbször inkább egy üveg bort választ lazításképpen, mint szerettei társaságát - derült ki a Drinkware alapítvány felmérésből.
Stresszes nap után inkább bort, mint nőt?
 
Tíz felnőttből hat nyilatkozott úgy, hogy egy túlhajszolt nap után leginkább alkohollal szeret lazítani. A megkérdezettek mindössze 28 százaléka találta nyugtató hatásúnak azt, ha a gyerekeivel játszik. 26 százalék a partnerével beszélget ilyenkor legszívesebben. Az iparág által támogatott Drinkware alapítvány 825 felnőttet kérdezett ki, és megállapították, hogy egy átlagos estén akár négy pohárral is legurítanak a torkukon. A nők inkább hivatkoztak a stresszre, mint az italozás fő okára (73 százalék, a férfiak közt felmért 26 százalékkal szemben).
 

A nők 73 százaléka relaxációs céllal tölt magának egy pohárkával. 61 százalékuk nem áll meg ennyinél, a napi ajánlott mennyiségnek akár több mint kétszeresét is elfogyasztja. A férfiak 61 százaléka legalább két sört bont fel. Mindkét nem képviselőinek 61 százaléka ismerte el, hogy egy-egy megrázkódtatás után ivásba menekül. 73 százalékuk pedig egy nehéz munkanap után is hasonlóan cselekszik. Ugyanakkor egy jól sikerült napot csak 15 százalék zár italozással. Munkahelyi sikerek esetén 17 százalék. Az összes résztvevő 26 százaléka vallotta be, hogy hetente legalább kétszer a kelleténél jobban néz a pohár fenekére.
Donna Dawson, személyiség- és viselkedéspszichológus elmondta: „Ami az alkoholfogyasztást illeti, az emberi agy természeténél fogva keresi az okot a kényeztetésre, különösen egy nehézségekkel teli időszak után. Erre egy példa az, amikor megiszunk egy-két italt otthon, munka után, hogy megszabaduljunk a stressztől."
"Az agy úgy dönt, hogy a stressz rossz nekünk, az alkohol pedig jó, mivel oldja a feszültséget. Bár a második és harmadik pohár italt már nem kívánjuk, nem esik jól, az agy már megmagyarázta saját magának, hogy ha egy pohárnyitól jobb lesz a közérzet, akkor többtől még jobb. Fel kell ismerni azt, hogy ez egy hibás reakció, és jobban odafigyelni, hogy miért, mikor és mennyit iszunk, hiszen az egészségünket is veszélyeztethetjük.”
Winelovers borok az olvasás mellé