Szakmai elismerések az Egri Borvidék legnívósabb szállásának

MTI
2013. december 03., 16:06


Díj - Heves megye turisztikai lehetőségeiről, a fejlesztésre fordítható összegekről beszélt Nyitrai Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő és Fodor Olivér, a nemzetgazdasági tárca főosztályvezetője pénteken Noszvajon, abból az alkalomból, hogy a tavaly nyáron megnyílt noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa három rangos szakmai díjat is elnyert a közelmúltban.
Szakmai elismerések az Egri Borvidék legnívósabb szállásának
 
Szakmai elismerések az Egri Borvidék legnívósabb szállásának
Szoba a noszvaji Oxigénben (fotó: Oxigén Hotel)
Farkas József, a magyar kézben lévő szálloda társtulajdonosa pénteki, noszvaji sajtótájékoztatóján ismertette: a szálloda elnyerte az International Hotel Awards 17 kategóriában meghirdetett versenyének a legszebb belső kialakításért járó díját, a XV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat, a szallas.hu által kiírt Év Szállása 2013 népszerűségi díjért zajlott internetes szavazáson pedig harmadik lett.
Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz) emlékeztetett: az uniós tagság olyan lehetőségeket kínál, amivel élni kell. Az EU-tól kapott források pedig a "mi pénzünk is, ami jár nekünk" - mondta. Felidézte: 2007 és 2013 között 291 milliárd forintnyi forrás jutott a turisztikai fejlesztésekre, ebből 166 milliárd a kormányváltás után érkezett. Heves megyének a pénzügyi ciklusban 24 milliárd forint jutott, ebből 14 milliárd az elmúlt három évben.
„Elmondhatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít ezen a területen is” – tette hozzá. Közös cél, hogy a Heves megyei települések és emberek nyertesei legyenek a következő uniós pénzügyi ciklusnak - mondta. Szavai szerint bár kiváló adottságokkal rendelkezik a megye, eddig nem sikerült maradéktalanul kihasználni a lehetőségeket.
Fodor Olivér, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője emlékeztetett: a gazdasági világválság a turizmusban is éreztette hatását. A mélypont 2009-ben volt, azóta növekedést mutat az ágazat, ám továbbra is problémát jelent az alacsony jövedelmezőség. Szólt arról is, hogy Észak-Magyarország a második legjobban teljesítő turisztikai régió az országban.
Elmondása szerint az ágazat motorja a SZÉP-kártya: jelenleg már több mint 22 ezer munkáltató lépett be a rendszerbe és közel félmillió kártyabirtokos van. A belföldi szállásdíj-bevételek negyede már a SZÉP-kártyának köszönhető - mutatott rá.
Fodor Olivér szólt a 2014-2024 közti időszak nemzeti turizmusfejlesztési koncepciójáról is. A fő cél a versenyképes, érték- és hagyományközpontú turizmus megteremtése - közölte. A tervek között szerepel az is, hogy az ágazat a jelenlegi 8,8 százalékról tíz százalékra növelje a hazai GDP-részesedését, 50 százalékkal, 358 ezerről 540 ezerre növelje a foglalkoztatottak számát, s Magyarország a turizmusban elfoglalt jelenlegi 39. helyéről kerüljön be a világ első 30 országába.
Az 50 szobás, négycsillagos Oxigén Hotel & Zen Spa 2012 augusztusában nyílt meg, idén már mintegy 11 ezer vendégéjszakával számol a szálloda vezetése.
 
Winelovers borok az olvasás mellé