Szándékosan vagy véletlenül alakult ki az alkoholizmus őseinknél?

Borászportál - MTI
2014. december 04., 22:02


Az alkoholfogyasztás evolúciójának kétféle modellje létezik. Egy új kutatás szerint már 10 millió évvel ezelőtt az emberi ősök képesek lehettek az alkohol elfogyasztásának képességére. Ez segítette a talajra lehulló rothadó gyümölcsök felhasználását.
Szándékosan vagy véletlenül alakult ki az alkoholizmus őseinknél?
 
A kutatás vezetője Mattew Carrigan elmondta, hogy "többet szerettek volna tudni a modern emberi szervezetről az etanol tekintetében". A rothadó gyümölcsökben, likőrökben és üzemanyagban is ez az alkoholfajta található meg.
28 emlősfaj, többek között 17 főemlős esetén vették szemügyre az ADH4-géneket. Ezekről azt kell tudni, hogy a szervezetbe kerülő etanollal először találkozó emésztőenzimek csoportját kódolják. Alaposan tanulmányozták a fajok családfáját, összességében közel 70 millió évnyi főemlős-evolúciót vizsgáltak meg. Majd követték a gének fejlődését az idők folyamán baktériumok segítségével. Az eredmények azt sugallták, hogy 10 millió évvel ezelőtt egyetlen genetikai mutáció jelentkezett, amely az emberősöket felruházta az etanol lebontásának erősebb képességével.
Az alkoholfogyasztás evolúciójának egyik modellje szerint az etanol csak akkor lett az emberi étkezés része, miután elkezdtek többletélelmiszert tárolni. A későbbiekben pedig olyan módszereket fejlesztettek, amelyek irányítják az élelmiszerek erjedését. Az elmélet szerint az alkoholizmus, mint betegség azért alakult ki, mert az emberi szervezetnek nem volt elegendő ideje teljesen adaptálódni az alkoholhoz.
Egy másik modell szerint az emberősök már 80 millió éve elkezdtek alkoholt fogyasztani, amit a rothadó gyümölcsökből vettek magukhoz. Akkor kezdett problémává alakulni az alkoholhoz való vonzódás, amikor a modern ember szándékosan erjesztette a táplálékot, így jóval több etanolt állított elő. Az új tanulmány ezt a modellt támasztja alá.
A kutatásról a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat számolt be.
 
Winelovers borok az olvasás mellé