Magyar jelölt Jancis Robinson cikkíróversenyén


2022. szeptember 19., 21:39


Az olvasók is szavazhatnak Somogyi Gergely cikkére a Jancis Robinsson által meghirdetett cikkíróversenyen. 
Magyar jelölt Jancis Robinson cikkíróversenyén
Somogyi Gergely Back to the Heights - Three decades of reviving high-lying historical vineyard sites in Hungary’s Tokaj region című cikkével került be a 20 legjobb közé a Jancis Robinson által szervezett borszakíró versenyen, ahová a világ minden tájáról neveztek. A teljes cikket itt olvashatod.

A 2022-es versenyen az olvasók is szavazhatnak a legjobb pályaművekre. Szeptember 21-én, szerdán, brit idő szerint reggel 9 óráig lehet voksolni, ezután dől el, hogy ki nyeri az Olvasói díjat.
 
 
Somogyi Gergely 2012. óta foglalkozik a Tokaji borvidékkel, Tokaj Today című független, angol nyelvű portálja szorosan nyomon követi a borvidéki fejleményeket, legyen szó a tokaji borok nemzetközi eredményeiről vagy éppen az aktuális termékleírásbeli változásokról. Kezdő borkedvelőknek és szakmabelieknek egyaránt szóló tokaji bortúrái ugyancsak ezen az oldalon keresztül foglalhatók. Több borászat számára rendszeres birtok- és borbemutatókat, valamint itthon és külföldön tematikus tokaji kóstolókat, előadásokat tart. A Decanter, a Vinum, a Lonely Planet, a National Geographic és a jancisrobinson.com számára tokaji témákat feldolgozó újságírók tokaji körútját, programját szervezte meg és látta el borvidéki kíséretüket, gyakran a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa megbízásából. Korábban az ICOMOS megbízásából mentorként támogatta a Tokaji Világörökségi Gondnokság munkáját, a Tokaji Borlovagrend ügyvivőjeként részt vett az első Tokaji borárverés megszervezésében, továbbá ma is ügyvivője a szakmai érdekképviseletet ellátó Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségének és a Mádi Kör Bor-eredetvédelmi Egyesületnek. 
 
Jancis Robinson
A világ egyik legbefolyásosabb borkritikusa, bár Jancis Robinson inkább boríróként tekint magára. Naponta ír a JancisRobinson.com oldalra és hetente a Financial Timesnak. A The Oxford Companion to Wine alapítója és szerkesztője, Hugh Johnsonnal társszerzője a The World Atlas of Wine-nek (4,7 millió példány kelt el közvetlenül a 8. kiadás 2019 októberi megjelenése előtt), valamint a Wine Grapes társszerzője. Ezeket a könyveket világszerte referenciapontként ismerik el a borszakmában. 1984-ben ő volt az első borszakmán kívüli ember, aki sikeresen letette a Master of Wine vizsgát. 2016-ban megkapta a francia Officier du Mérite Agricole kitüntetést, a német VDP legmagasabb kitüntetését, és az Egyesült Államokban a negyedik James Beard-díjat. Ő az egyetlen boríró, aki bekerült a James Beard Cookbook Hírességek Csarnokába.
Jancis Robinson évek óta megrendezi a nemzetközi borszakíró verse cikke.nyt, amelyre ebben az évben magyar cikkíróként jutott be a zsűri által kiválasztottak közé Somogyi Gergely.
 
Winelovers borok az olvasás mellé