Szekszárdi bikavérrel spékelt brit lakodalom

Polyák Dóra
2016. május 08., 19:55


Chris Boiling brit borszakíró nem mindennapi borkóstolót talált ki, jellegzetes magyar fajtákból álló komplett borsort állított fel, mindezt saját lánya lakodalmi vacsoráján bemutatva. A sor egyik csúcstétele, a főfogáshoz felszolgált Schieber Pincészet Obsitos Bikavére volt.
Szekszárdi bikavérrel spékelt brit lakodalom
Chris Boiling és a magyar borok
A neves újságíróra, úgy tűnik egy évvel ezelőtti magyarországi látogatása nagy hatással volt. A februárban megrendezett esküvői vacsora borválogatása igazán emlékezetes maradt, nem csak a vendégek számára, de nekünk, magyaroknak is.
Saját elmondása szerint „Az összes bor, amit az esküvőre választottam, kevéssé ismert borvidékekről származik, s viszonylag ismeretlen és teljesen alulértékelt szőlőfajtákból készült.”, ez alapján a koncepció alapján állította össze a borsort. A borkóstoló pedig az egész vacsorát végigkísérte úgy, hogy Chris a borok bemutatását párhuzamba állította a menyasszony és a vőlegény történeteivel.
 
Az olaszrizling, furmint és juhfark mellett a Szekszárdi Borvidék két alapfajtáját emelte ki, a kadarkát és a kékfrankost és a belőlük készülő bikavért. Így esett a választás a Schieber Pincészet 2013-as Obsitos Bikavérére, amit a borszakíró leendő vejével hozott párhuzamba. „Amikor először találkoztunk Phillel, a parkban töltötte az éjszakát, mivel előző este késő éjjel ért vissza Spanyolországból. A haja szanaszét állt, az arca borotválatlan volt. Az első találkozásom a bikavérrel akkoriban esett, mikor még Bull’s Blood volt a neve – olcsó volt és durva, most pedig egészen kifinomult. Lágy, stílusos házasítás kékfrankosból és kadarkából.”
 
Szekszárdi bikavérrel spékelt brit lakodalom
 
A borsorban a tétel kiemelt helyet kapott, Chris ugyanis a főételhez párosította a prémium bikavért. Fajtaösszetételét tekintve a kékfrankos alapot a világfajták szépen egészítik ki, melyet minimális kadarka fűszerez. Rendkívül fiatal a bor, azonban komoly test, komplex aromatika és szép szerkezet jellemzi.
 
Nem hiába esett tehát az újságíró választása épp erre a borra, ami önmagában sem akármilyen szakmai sikernek számít, a cikk pedig megjelent a Jancisrobinson.com oldalon is.
Winelovers borok az olvasás mellé