Szexi borok, hancúrlécek

(X)
2014. április 23., 10:20


Borajánló - Izgalmas bornyomozó riportunk következik (Csak 18 éven felülieknek)! A legnagyobb magyar bnorkatalógusban időnként elég váratlan dolgokat találni...
Szexi borok, hancúrlécek
 
Van egy hely a magyar interneten, ahol igazi különlegességeket is megtalálni, ha borról van szó. A Borterasz a legnagyobb magyar borkatalógus, ahol nem csak ismert nagy pincészetek borai vannak, hanem időnként furcsa ritkaságok is előkerülnek. A több mint 110 magyar pincészet több mint ezer bora között lássuk, milyen érdekességeket találtunk!
Szexi borok, hancúrlécek
Mit csinál a szőlősgazda, ha nem tud éjjel aludni? Hát szüretel! Valószínű így született meg a soproni éjszaka nevű bor. De vajon mi a titka az éjjeli bornak? Más minőségű lesz, legalábbis ezt állítják a készítői. Az éjszaka hűvös hőmérsékletének köszönhetően a szőlő jobban megőrzi gyümölcsös, intenzív zamatát, ezért a bor szebb, határozottabb, testesebb lesz az éjjeli szürettől. Ha Ön is szeretné letesztelni az éjszakai szőlő különleges ízét, feltétlenül kóstoljon bele egy ilyen palackba!
Ha már „éjszaka”, jöjjenek a Fazekas Pincészet borai. Már a csomagolásuk is különleges, itt van például a – természetesen Somlói – nászéjszakák bora, melynek kézzel fútt üvegében erotikus motívumok vannak a Káma-Szútrából. Persze ha egy nőt ilyen borral akarnánk leitatni, eleve lebukunk, mikor előhúzzuk a palackot – gondolja most a kedves olvasó, de megnyugtatom, ez még mindig romantikus ahhoz képest, ami most jön!
Szexi borok, hancúrlécek
A pincészet tartogat ugyanis ennél élvezetesebb tételeket! Itt van – ha valakinek a Káma-Szútra kevés lenne – a Hancúrléc! Nem kispályás a pincészet – valószínűleg szem előtt tartották az eltérő fogyasztói igényeket – rögtön kétféle méretben dobták piacra a bort. Véleményünk szerint ez a palack bármelyik B kategóriás pornófilmben felbukkanhat – vagy lehet hogy már fel is bukkant. Ha Ön látta volna, kérjük, írja meg nekünk! Itt tekinthető meg a „léc”, 0,5 literes és 0,75 literes változatban. Természetesen, aki ki szeretné próbálni (a bort), annak rendelnie kell belőle! Csak remélni tudjuk, hogy diszkrét csomagolásban szállítják.
Evezzük is gyorsan romantikusabb vizekre, hős szerelmeseknek inkább a Vörös Szívet ajánlanánk, mely somlai fehérborban áztatott, szív alakú üveg belsőben vörösbort rejt magában. Igazán ötletes ajándék, ugyanis ha nem tetszik valakinek ez a fajta giccs, legalább a finom Somlói bort értékelni fogja.
 
Szexi borok, hancúrlécek
A Borteraszon azonban nem csak kis pincészetektől lehet érdekességeket találni! Vannak nagyok is. A nagy pincészethez pedig nagy bor dukál, ezt bizonyítja a villányi Gere Tamás és Zsolt pincészet 3 literes XL palackos roséja, mely szintén ritkaság a piacon. Itt jegyeznénk meg, ha esetleg a Fazekas pincészet is olvasná a cikket, hogy nem nekik akarunk ötleteket adni, hanem a kedves borfogyasztóknak.
Akinek pedig sok volt mára ennyi, dobja fel magát egy kis gyöngyözőborral, mely szintén kevésbé divatos – még – itthon. Geréék roséja már régebb óta, 2013-tól pedig fehér gyöngyözőbor is kapható. Vigyázat, gyorsan a fejünkbe szállhat!
Aki inkább az ízorgiát szereti, azaz az édes élvezeteket – azoknak a gyümölcsborok meglehetősen széles választékát ajánljuk, a kajszibaracktól az eperboron át a meggy, cseresznye, szilva és az őszibarack is mind lehet bor alapanyag, az ország legnagyobb borkeresőjében több mint egy tucatnyit talál, aki ilyen élményekre vágyik.
Zárásként pedig essen szó egy az előzőekhez képest meglehetősen puritán dologról. A siller bor talán sokaknak még ismeretlen, régen a fehér és vörös borok keveréséből jött létre ez a rosénál sötétebb, de a vörösbornál világosabb borfajta. A bortörvény azonban ma már tiltja a fehér és vörös szőlők keverését – micsoda prűdség! – így ma ritkább a siller, mint régen. A rosé borokat a törkölyön tovább áztatva nyerhetünk azért sillert, és ahogy a keresőben látszik is, 8 pincészettől is találni ilyet fajtát. Jó ez a kereső, rengeteg opciójával sokkal rugalmasabb, mint a hancúrléc...
Amit még jó tudni a Borterasszal kapcsolatban, hogy ez nem csak egy katalógus, ahol érdekes borokra lelhetünk, hanem rögtön fel is lendíthetjük a hazai borászatot vele. Méghozzá úgy, hogy közvetlenül a pincészettől lehet rendelni, így mindenkinek jobb, hiszen fogyasztó a legjobb minőséget kapja, a legjobb áron jut a borhoz, és a bor árának sokkal magasabb része kerül vissza a pincészethez, így a borásznak több pénze lesz fejleszteni, új eszközöket venni, hogy még jobb, még izgalmasabb borokat készíthessen. És persze hogy a Fazekas pincészet is több hancúrlécet tudjon értékesíteni!
Winelovers borok az olvasás mellé