Különös szőlőültetvény van New York felett

Borászportál
2016. június 06., 21:43


New Yorkban egy 1400 négyzetméteres brookyni háztetőre szőlőtőkéket telepítettek, amelyekről a tulajdonosok a jövő évben már szüretelni szeretnének. A különleges szőlőültetvény a Rooftop Reds – tetőtéri vörösek, fantázianevet kapta.
Különös szőlőültetvény van New York felett
A Rooftop Reds szőlőültetvénye Brooklynban (Forrás: Facebook.com/Rooftop-Reds)
A Rooftop Reeds alapítóinak célja, hogy a következő szőlész-borász generációnak felhívják a figyelmét New York államra. Érdemes tudni a tulajdonosokról, hogy korábban már készítettek bort, amelynek alapanyaga a Finger Lakes régióból származott, szintén New York államból.

Egy ökológiai szőlőtermesztő rendszer megvalósításában a Cornell Egyetem segített, amely városban is jól reprezentálja a hagyományos művelési körülményeket. A tőkéket olyan cserépbe ültették, amelyeknek talaja 40 százalékban újrahasznosított, zúzott üveget tartalmaz. „Ez olyan feltételeket teremt a szőlőnövény számára, amelyeket a szegény talajok biztosítanak” – mondta el a Decanternek Devin Shomaker társalapító.

Devin azt is hozzátette, hogy az ötlet a Brooklyn Grange Farms projekt ihlette, amelynek keretében számos városi farmot telepítettek a brooklyni háztetőkre. 
 
Különös szőlőültetvény van New York felett
(Forrás: Facebook.com/Rooftop-Reds)

A tulajdonosok elárulták, hogy az első szürettel még várnak, amíg 300 palackot tudnak készíteni a tőkékről. Az első bor pedig egy házasítás lesz, méghozzá merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec és petit verdot szőlőből.

„Ahogyan a szőlő érik, mi úgy adunk otthont számos rendezvénynek New York legegyedibb boros helyszínén. A tetőtéren számos pop-up jellegű eseményen vehetsz részt, kulináris élvezetekkel várunk és boros oktatásokat is szervezünk” – írja a Rooftop Reds honlapján.
Winelovers borok az olvasás mellé