Ezek a jövő siker borvidékei - és van köztük egy magyar is!

Borászportál
2015. március 04., 21:21


Az amerikai Bloomberg Business magazin összegyűjtötte a világ nyolc legizgalmasabb borvidékét. Szerintük ezekre lesz érdemes odafigyelni a jövőben. Nagy öröm, hogy ebben a listában a Tokaj is szerepel!
Ezek a jövő siker borvidékei - és van köztük egy magyar is!
Egy borkedvelő állandóan keresi az újdonságokat, ismeretlen borászokat, autentikus szőlőfajtákat és különböző évjáratokat. Íme a nyolc régió, ahol a Bloomberg Buisness szerint jó úton haladnak a termelők és egyre jobb borok készülnek.
 
1. Tokaj
 
Ezek a jövő siker borvidékei - és van köztük egy magyar is!
Erdőbénye, Tokaji borvidék

Kelet-Európa történelmi borvidékei közé tartozik - írják. Az elmúlt öt évben nagy összegű (a cikk szerint 330-370 millió euró) befektetést használt fel a régió a szőlőültetvények felújítására és a borvidéki marketingre. Erre azért volt szükség, mert a kommunizmus ideje alatt a tokaji nevet lejáratták, nagy mennyiségű bort álítottak elő, alacsony minőségben.

A borvidéken 5500 hektár szőlő található, a termőtalaj vulkanikus eredetű. A szőlőfajták közül a furmint a zászlóshajó, de fontos még (a külföldiek számára kiejthetetlen) hárslevelű is. A régió az édes borairól lett híres, az egyedülálló aszúnak köszönhetően. A furmint szőlőfajtából azonban egyre többen készítenek száraz borokat. Ezek a chardonnay és a rizling magyar alternatívái lehetnek.
 
2. Virginia
Thomas Jefferson próbálkozott először az államban a szőlőtermesztéssel, de nem sikerült neki megalkotnia a nagy bort. Mégis az 1970-es évektől több mint 240 eltökélt borász kezdett el itt dolgozni, köztük Donald Trump és az AOL társalapítója, Steve Case. A nyolc ott termesztett fehérszőlő közül (pl. chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling), a viognier a legígéretesebb, de az eddigi legjobb borok a Bordeaux-i stílusú vörös házasításokból készültek (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, és petit verdot).
3. Yarra völgy, Ausztrália
Az ausztráliai borokról mindenkinek a kasszasikereket elérő shiraz jut eszébe, de a Bloomberg Business szerzője azt állítja, hogy a legérdekesebb pinot noir palackokat a Melburne-től egy órányi autóútra található hűvös, zöld völgyben, Yara Valley-ben kóstolta. Ebben a régióban sok a nagy területtel rendelkező pincészet, ám leginkább a maradék négy százalékra érdemes figyelni, akik fiatal, ambiciózus borászok. Ők elsősorban pinot noirból és chardonnayból szeretnék megalkotni a nagy borokat, ezzel szemben a régió legtöbb területén shiraz, sauvignon blanc és nebbiolo található.
 
4. Grúzia
Grúzia a földbe temetett, méhviasszal kikent belső falú amfóráiról híres, amelyben a borászok hagyományosan erjesztették és érlelték a borokat. Az országban 8000 éves múltra tekint vissza a szőlőtermesztés és a borkészítés. A hétéves orosz embargónak köszönhetően a borászoknak fejlesztenie kellett és erősíteni az exportot. Az ország 15 fontos szőlőfajtája közül a legnagyobb lehetőségek a saperavi kékszőlő és a rkatsiteli, mstvane fehér fajták előtt állnak.
 
5. Dél-Anglia
 
Ezek a jövő siker borvidékei - és van köztük egy magyar is!
West Sussex, Dél-Anglia (Fotó)

A globális felmelegedésnek köszönhetően ebben a régióban jelentősen megváltozott az éghajlat. A vidéken a champagne-i meszes talajhoz hasonlóval találkozhatunk. Ezek után nem csoda, hogy a legtöbb területre pinot noirt és chardonnay-t telepítettek. A legjobb borok állítólag South Downs of Sussex-ből származnak.
 
6. Lodi, Kalifornia
Lodi a híres Napa-völgytől keletre, másfél órányi autóútra található, ahol semmi nem érzékelhető a Napa-völgy divatos csillogásából. A Lodi-völgybéli gazdák pedig már régóta szőlőtermesztéssel és a gyümölcs eladásával foglalkoznak. A közelmúltban kezdtek nagyobb figyelmet fordítani a borkészítésre is. A vörösboros régió, a kaliforniai zinfandel főhadiszállása. Itt találhatóak a legvakmerőbb kézműves termelők, van aki 70 féle szőlőfajtával is kísérletezik...
 
7. Etna, Szicília
Szicília keleti részén található működő vulkánról ki gondolná, hogy Olaszország egyik legizgalmasabb borait adó szőlőültetvényekkel rendelkezik? Pedig a 2000 méter tengerszint feletti magasságban, 45 fokos meredekségű lejtőkön is tőkéket találhatunk. Harminc évvel ezelőtt még csak öten termeltek szőlőt a hegyen, ma már közel 90 borászat van az Etnán. Helyi fajták a carricante (fehérszőlő), a nerello cappuccio és a nerello mascalese, az utóbbi kettőből a legjobb vörösborokat készítik. Az ültetvények magasságának és a köves terroirnak köszönhetően jellegzetes illat és ízvilággal rendelkeznek az itt előállított tételek.
 
8. Maule völgy, Chile
 
Ezek a jövő siker borvidékei - és van köztük egy magyar is!
Maule völgy, Chile (Fotó)
 
Ebben a hosszú, keskeny országban 13 borvidék található, ahol a közelmúltban extrém környezetbe ültették a szőlőtőkéket. Az Atacama-sivatag és a 7000 méter magasan húzódó Andok megváltoztatja a termőtáj adottságait. A Maule völgy kevésbé ismert kisléptékű borászait is érdemes felfedezni, akik kincseket rejtenek a pincében!
Winelovers borok az olvasás mellé