WineAge - argentín kombo

(X)
2012. december 12., 11:30


Újvilág - Argentína a végletek országa, mind földrajza, mind történelme ezt igazolja. Északon az őserdő, délen a fagyos Patagónia, nyugaton az Andok, keleten a végtelen óceán határolja. Nem csoda, hogy az itt élők is a végletekig szenvedélyesek, melyet nem csupán fociőrületükkel vagy a híres táncukkal juttatnak a világ tudtára, de egyre inkább a boraikkal is.
WineAge - argentín kombo
 
Az ideális klíma, a több évszázados hagyomány, a bevándorló olasz és spanyol kultúrák boros szenvedélye és szűnni nem akaró befektetési láza külföldi borászati cégektől mind alapjai annak, hogy ma Argentína, és azon belül is a malbec tölti be a nemzetközi borsajtó liblingjének szerepét, legyen Szó a nagyhatalmú Robert Parker vagy Jancis Robinson írásairól, vagy éppen a kis méretű borblogok bejegyzéseiről.

Szinte gomba módra nőnek ki a csúcs modern pincészetek az Andok keleti lejtőjén, ezért egyre nehezebb is az ezek közül való kiemelkedés. Carlos Pulentának több szempontból is már az elindulástól sikerült ez a mutatvány. Egyrészt sokak szerint a pincészet épületén belül működő La Bourgogne étterem a legjobb Mendoza városában. Másrészt a többiektől eltérően ő nem frissen telepített ültetvényeket vásárolt, hanem már meglévő, szőlészek szerint is ideális, átlagosan ötven éves életkorú szőlőket vett át, és ehhez épített egy kifejezetten ízléses, hivalkodástól mentes, de egészen egyedi technikájú pincészetet, ahol a borkészítés egyetlen fázisánál sem kell a gravitáción kívül más szállítóeszközt használni és ahol az egyedileg beépített betonkádakba a mikro-oxigenizálást végző szerkezet is adott, ahogy a mindig állandó tökéletes 80%-os páratartalom biztosítása is.
 
Ritkaság: 100% Petit verdot

Az összesen mintegy 30 hektárt kiadó terület 900 méter magasan fekszik Mendoza városához közel a Lujan de Cuyo térségben, Vistalba területén. Igazi érdekessége a portfólió, melynek hazánk számára legérdekesebb tagja a Tomero sorozat Petit Verdot tagja. Ez az eredetileg bordeaux-ból származó fajta ottani szerepét tekintve csupán egy adalék bor, melyet színe és testessége okán adtak a cabernet-hez és merlot-hoz. Az Argentín klíma azonban jóval kedvezőbb ennek a különleges fajtának, és itt teljes érettségét elérve egy bársonyos, mély gyümölcsösségű és díszesen fűszeres bort ad, mely a malbec mellett talán a legnagyobb figyelmet érdemli a pincészet kínálatában.

WineAge - argentín kombo


Természetesen létezik presztizs boruk is, mely túlnyomó részt malbec, némi cabernet sauvignon és ritkán bonarda házasítása. A szőlők, ahogy a többi bornál, itt is kézi szüret után érkeznek a pincéhez és kétszeres válogatás után lesznek kiválasztva. Ami igazán csúcsborrá teszi a Corte A-t, az a 18 hónapos francia barrique tölgyfahordós érlelés és a plusz 12 hónapos palackos érlelés, amit az évjárattól független kimagasló pontszámok is jeleznek.

O. Fournier

Az O.Fournier pincészet egy különleges Vállalkozás. Három ország három borvidékén termesztenek szőlőt és működtetnek borászatot, és dacára a különböző feltételeknek, az eredmény mindig nemzetközi siker. Alig másfél évtizedes fennállásuk alatt boraik közel 100 nemzetközi díjat vagy legalább 90 pont feletti értékelést kaptak szerte a világon, és a legrettegettebb kritikusok és borguruk kegyeibe férkőzve szinte már a megjelenésüktől sikerre voltak ítélve.

WineAge - argentín kombo


A félszáz éves átlagéletkorú tempranillo szőlőtőkék - a Tinta del Pais, ahogy a helyiek nevezik - adják a borok legjavát. A Duero folyó által képzett üledékes-kavicsos talajban a növénynek küzdenie kell az ásványokért és tápanyagért - ami emeli a gyümölcs minőségét - és a hagyományos bakművelés előnyeként a szőlőszemek az évi 2200 óra napsütést ideális félárnyékból élvezhetik. Mindezt precíz és óvatos szüretelési módszer, a legmodernebb borászati technika igénybevétele és a legrangosabb kádároktól (Seguin Moreau, Radoux, Demptos Se Saury) vásárolt barrique hordók használata teszi teljessé.

Achaval Ferrer - az argentín terroir borászat

Területeik a Mendoza borvidék Valle de Uco völgyében fekszenek 700-1200m tengerszint feletti magasságon. A borászok közel száz éves, oltatlan szőlőtőkékkel dolgoznak és 150-35dkg szőlőt válogatnak mindössze egy tőkéről. Ez a rendkívül szigorú hozam nem csak a borok koncentráltságához és hosszú élettartamához járul hozzá, de így lehet leginkább megmutatni az egyes területek eltérő sajátosságait.

A kínálat alapját adó boruk, a Malbec Mendoza több ültetvényről, válogatott szőlőkből készül 9 hónapos francia tölgyfahordós érleléssel, szüretlenül palackozva. Csábítóan ibolyás illata, mély, réteges gyümölcsössége, minerális karaktere és bársonyos szerkezete hamar felkeltette a világ borkritikusainak figyelmét, és a hazai közönség előtt is sikert arat a bemutatókon.

WineAge - argentín kombo


A pincészet valódi kísérlete a tökéletes mendozai bor keresése, ahol négy szőlőfajta — malbec, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása kívánja a lehető legtökéletesebben visszaadni a borvidék jellegzetes, ásványos-gyümölcsös jegyeit. Már a neve is sugallja nagyságát, a Quimera ugyanis szabad fordításban annyit tesz, lehetetlenül tökéletes.

A Finca Mirador, a Finca Bella Vista és a Finca Altamira egyaránt 100% Malbec-ből készül. Mindhárom bornál teljesen azonos szőlészeti és borászati technikát alkalmaznak, viszont az ültetvények 700, 900, és 1050 méterrel fekszenek a tengerszint felett. Az egyik legkülönlegesebb borélmény a három bort egy sorban kóstolni, és ízlelni a magassággal — azaz a nap beesési szögének és az eltolódott fénytartományoknak a változásaival — járó emelkedő minőséget. A terroir sorozatot 94-98 pont között értékelte a Wine Spectator, ami lefordítva tökéletest jelent.