Minerális, ásványos, sós? A bor jellegét a talajt kialakító kőzetek is meghatározzákA klimatikus tényezők mellett főként földtani, talajtani és geomorfológiai tényezők határozzák meg a szőlőtermés mint alapanyag és ezáltal a belőle készült bor értékét.
Az éves ciklus a szőlőbenA szőlőművelésben minden egyes hónapnak megvan a maga szerepe. Lássuk, melyek ezek!
Az erjesztés és érlelés eszközeiA szőlő borrá válásának útján igazán nem mindegy, hogy milyen tárolóeszközöket használunk, hiszen ezek nagyban befolyásolják az eredményt.
Közérthetően magyarázzuk el a borkészítés egyes lépéseitA must erjesztése, az élesztők használata és a préselés után elmagyarázzuk, hogy mi a különbség a fehér- és vörösbor erjesztése között, ill. mi az a szűrés, az almasavbontás és a házasítás.
Ideje jobban megismerned a murcitMeglepően sokan nincsenek tisztában azzal, mi is pontosan a murci. Pedig az új bortörvénynek köszönhetően valószínűleg többször fogsz találkozni vele éttermekben, bisztrókban és a boltokban.
Borkedvelőként még bizonytalan vagy a borkészítés egyes lépéseiben? Segítünk: két cikkben röviden elmondjuk, hogyan születik a bor. Gyorstalpaló kezdő borfogyasztóknak.
A legfontosabb munka a szőlőben: a szüretAz egész éves munkák megkoronázása a szüret, hiszen alapvetően határozza meg, hogy milyen bor születik majd a leszedett szőlőből.
Mitől lesz stabil a bor?Ahhoz, hogy megfelelő bort kapjunk, számos dolognak stimmelnie kell. Lássuk, mi ezek!
A klimatikus tényezők és hatásukA szőlő, valamint a szőlőbogyó kémiai összetételének fejlődésére alapvető hatással van a klíma. Egy-egy borvidék, nagyobb bortermő terület klimatikus viszonyait az határozza meg, hogy milyen nagyobb éghajlati, ún. makroklíma-övbe tartozik. A makroklimatikus öveket alapvetően hő- és fénybesugárzási viszonyaival, csapadék és párolgási viszonyaival, légmozgásrendszereivel jellemezhetjük.