Ideje jobban megismerned a murcit


2021. szeptember 17., 11:57


Meglepően sokan nincsenek tisztában azzal, mi is pontosan a murci. Pedig az új bortörvénynek köszönhetően valószínűleg többször fogsz találkozni vele éttermekben, bisztrókban és a boltokban. 
Ideje jobban megismerned a murcit
Bécsben imádják, ősszel mindenki murcit iszik (Sturm) a Naschmarkton, egészen addig, amíg meg nem jelenik az újbor. Lehet, hogy itthon is trend lesz ezután?
 

A kultúrnövény szőlő

 
A szőlő termése sokféleképpen fogyasztható: eheted friss szőlőként, lehet belőle mazsola, a levéből must, bor, pezsgő, borpárlat készülhet. Az új bortörvény augusztusi bevezetésével most egy újabb termékkel bővült a paletta: az Európa számos országában kedvelt ital, a murci, már hazánkban is forgalomba hozható. A régi szabályozások miatt eddig a gyakorlatban ez nem valósulhatott meg, többek között ezen is könnyített az új rendelet. Mostantól ugyanis sem forgalomba-hozatali engedély nem szükséges, sem laboratóriumi vizsgálatot nem kell lefolytatni ahhoz, hogy a murci a boltok polcaira kerüljön. A bortörvényről röviden itt olvashatsz.
De mi is ez a furcsa nevű ital, és vajon szeretni fogjuk-e?
 

Must vagy murci?

 
A borkészítés során a szüretet követően először kipréselik a szőlő levét, ebből keletkezik a must, amely fehér- és vörös szőlő esetén is világos színű és nem rendelkezik alkoholtartalommal. A szőlőbogyó cukortartalma miatt rendkívül édes, ezért is népszerű a gyerekek körében. A must cukortartalma szigorú szabályok betartása mellett korlátozottan növelhető (kivéve a borkülönlegességek mustját).
 
A must tisztítása, ülepítése után, a színmustot a cefrétől leválasztják, és optimális hőmérsékleten 1-3 órán belül beindul az erjedési folyamat: a cukor az élesztőgombák segítségével fokozatosan alkohollá alakul. 
   
Amikor már erjed a bor, és van alkoholtartalma, de az erjedés még nem fejeződött be, akkor kapjuk meg ezt a köztes terméket, a murcit.
 
A murci nyers, zavaros, szénsavas és üledékanyagokat is tartalmaz, hiszen nem zárult még le a teljes tisztítási folyamat. Ebből már nem ihatnak a gyerekek, hiszen az alkoholtartalma magas. Édesebb a bornál, még dolgozik benne az élesztő, emiatt olyan bizsergető és szénsavas, szinte csípős. A színe enyhén zavaros: a szőlőfajtától függően sárga, rozé, vagy vörös. 
 
És hogy mit fogyassz, ha murcit kóstolsz? A helyedben kipróbálnám a most amúgy is nagyon trendi erjesztett ételek mellé, például egy jól behűtött kovászos uborka krémleveshez.
  
 
Mi minden készül még a szőlőből? A murci mellett a szőlő levéből készül a verjus is. Az éretlen szőlőfürtök présleve a mediterrán térségben, mint a konyhaművészet egyik fontos kelléke, régóta ismert. A verjus készítésekor a szőlőt egészen korán, július végén vagy augusztus elején szüretelik, majd bogyózás és préselés után palackozzák, ezután már fogyasztható is. Szuper kis anyagot szedtünk össze Nektek korábban a verjus-ről itt.
  
 


 
Winelovers borok az olvasás mellé