Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

Februárban nagyon sok mindent megtanultunk a borokról

Februárban nagyon sok mindent megtanultunk a borokrólKéneztünk, metszettünk, borokat válogattunk ételekhez, és közben megismertünk egy különleges fajtát és különleges ízt is. Következzenek a hónap legolvasottabb cikkei.

Hogyan változott a borok íze az elmúlt 9000 évben?

Hogyan változott a borok íze az elmúlt 9000 évben?Öveket bekapcsolni, következzen egy izgalmas időutazás, amelynek során az ókori borkoktéloktól a „hamis” vörösborokon át eljutunk a mai gyümölcsbombákig!

Szulfit vagyis kén a borban. Mi? Mennyi? Minek?

Szulfit vagyis kén a borban. Mi? Mennyi? Minek?A ként évszázadok óta használják a borok tartósítása, fertőtlenítése céljából. Ezzel együtt a mai napig a borkészítés egyik legmegosztóbb eleme, sőt, alkalmazását talán soha annyi vita nem övezte, mint manapság. Sorra vesszük most a tudnivalókat, amikkel minden fogyasztónak érdemes tisztában lennie.

Megszületett a dekantáló és a fújós dezodor kombinációja

Megszületett a dekantáló és a fújós dezodor kombinációjaMinden boros kütyü gyártója csodát ígér a vásárlóknak, ez a mostani azonban, úgy tűnik, valóban működik is.

Ősszhang természet és ember között – látogatóban Muzslán

Ősszhang természet és ember között – látogatóban MuzslánCikkíró versenyünk élménybeszámoló kategóriájának második helyezettje, Kassai Endre meg sem állt északi szomszédainkig, hogy a természet és a borok bensőséges kapcsolatáról tanulhasson.

Barát és ellenség: miért kell kén a borba?

Barát és ellenség: miért kell kén a borba?Sok borász úgy véli, hogy a minőségi borkészítés során szükség van a kén-dioxidra. Mások pedig vitatkoznak ezzel, és felhagynak a használatával. Valóban károsak a borban található szulfitok?

Allergének a borban?

Allergének a borban?A borászati eljárások szabályozása - Az előző részben már írtunk a borokra vonatkozó szabályok és az élelmiszer-előállítás előírásainak kapcsolatáról. Világszerte egyre erőteljesebb a kapcsolat a két szabályozás között, vagyis inkább a borkészítésre vonatkozó joganyag alárendelése történik az élelmiszerekre vonatkozó általános szabályok alá. Az utóbbi években néhány kérdés a témában a borfogyasztók számára is szembetűnő módon került elő, amelyről érdemes szót ejteni.

Borkészítés, kén-dioxid nélkül

Borkészítés, kén-dioxid nélkül  Adalékanyag - Európai kutatóknak sikerült előrelépést elérniük a vörösborhoz és egyéb élelmiszerekhez, például szárított gyümölcsökhöz adott kén-dioxid kiváltása terén. Az élelmiszerek csomagolásán E220-ként jelölt kén-dioxidot (SO2) tartósítószerként használják bizonyos szárított gyümölcsöknél, a borkészítés során pedig anti-mikrobiotikumként és antioxidánsként szolgál.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
Fröccs
október 27.
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
október 24.
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
szeptember 02.
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
augusztus 28.
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
augusztus 01.
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
július 31.
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
július 11.
​Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen
​Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás