Borkészítés, kén-dioxid nélkül

Borászportál
2012. december 29., 11:52


Adalékanyag - Európai kutatóknak sikerült előrelépést elérniük a vörösborhoz és egyéb élelmiszerekhez, például szárított gyümölcsökhöz adott kén-dioxid kiváltása terén. Az élelmiszerek csomagolásán E220-ként jelölt kén-dioxidot (SO2) tartósítószerként használják bizonyos szárított gyümölcsöknél, a borkészítés során pedig anti-mikrobiotikumként és antioxidánsként szolgál.
Borkészítés, kén-dioxid nélkül
 
Az emberek túlnyomó többsége esetében kis mennyiségű kén-dioxidnak az élelmiszerrel történő bevitele nem okoz gondot, másoknál – például asztmásoknál – viszont allergiás reakciókat vagy más hatásokat, például fejfájást válthat ki.
Az Európai Unió által támogatott és egy alkalmazott kutatással foglalkozó németországi nonprofit kutatóközpont, a ttz Bremerhaven által vezetett so2say projekt munkatársai úgy vélik, megtalálták azt a két kivonatot, amelynek kombinációjával kiválthatják a kén-dioxidot. Természetes összetevőként mindkét kivonat megtalálható a borban. A projekt eredményei szerint például a bor kén-dioxid-tartalma 95%-ot meghaladó mértékben csökkenthető.
 
Az új adalékanyagot tartalmazó bort már tesztelték az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Németországban, és a megkérdezettek szerint az éppen olyan jó, mint a ként tartalmazó változat.
2012 májusában egy másik adag bort is palackoztak, a projekt kilenc konzorciumi tagja 2013 januárjában fogja felnyitni ezeket.  Négy hónappal később újabb tesztek következnek majd. Amennyiben ezek sikeresek, bizonyítani kell még az új kivonat alkalmazásának műszaki megvalósíthatóságát, és megkezdődhetnek az engedélyezési eljárások.
A hároméves projekt 2009 júniusában indult összesen 4,1 millió EUR-s költségvetéssel, amelyből 3 millió EUR-t az EU hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogramja finanszíroz.