Megszületett a dekantáló és a fújós dezodor kombinációja

Borászportál
2020. november 24., 07:23


Minden boros kütyü gyártója csodát ígér a vásárlóknak, ez a mostani azonban, úgy tűnik, valóban működik is.
Megszületett a dekantáló és a fújós dezodor kombinációja
Címlapkép: winepro2.com
 
Bizonyos borokat elfogyasztásuk előtt érdemes „szellőztetni”, esetleg dekantálni (hogy mi a dekantálás és milyen boroknál van rá szükség, arról itt olvashatsz bővebben). Ez a művelet átlagosan 1-2 órát, extrém esetben viszont 18-20 órát vesz igénybe.
 

 
Wine PrO2 azzal kecsegtet, hogy ezt az időt jelentősen lerövidíti. Rendkívül egyszerű megoldásról van szó, a szabadalmi hivatallal például 9 évbe telt elfogadtatni, mert a bíráló bizottság nem hitte el, hogy egyedi ötletről van szó.
 
És akkor a lényeg: a hagyományos szellőztetésnél a bor levegővel éritkezik, amiben 21 százalék oxigén van. Ezzel szemben a Wine PrO2 flakonban 100 százalék az oxigén, ebből küldünk rá minden alkalommal egy löketet a borunkra, hogy annak illatait, ízeit sokkal intenzívebben érezhessük.
 
Úgy tűnik, mindez nem egy újabb ámítás, a www.wine-searcher.com-tól W. Blake Gray ki is próbálta a készüléket és megírta a tapasztalatait. Egy átlagos, zárkózott, nem túl aromás syrah-ra fújta rá alig fél másodpercig az oxigént, ami – láss csodát – szinte újjászületett ettől. Élőbbé, kifejezőbbé vált, miközben a tanninjai lágyultak. „Ez a fél másodperc két óra dekantálással ért fel” – újjongott az írásában Gray.
 
A szerző ezek után kapcsolatba lépett a Wine PrO2 feltalálójával, egy bizonyos Tom Belcherrel Clevelandből, aki elárulta neki, hogy az alapötlet egy kaliforniai kirándulása során jött. Ott ismerősei mutattak neki egy hasonló szerkezetet, ami viszont levegővel működött. Belcher elmondása szerint az ezzel kezelt borokat kóstolva nem is érzett különbséget, fizikusként viszont jól tudta, hogy a „tömény” oxigén jóval erőteljesebb hatásra képes.
 
A tudományos magyarázat, miszerint az oxigén gyorsabban szabadítja az aromákat, éppen olyan egyszerű, mint maga az ötlet. A borokat legtöbb esetben kénnel kezelik az elkészítés során, ezek vegyület formájában vannak jelen a palackban. Némelyiküknek kifejezetten nincs jó szaga, mások pedig éppenséggel elfedik a gyümölcsös illatokat. Amikor dekantálunk, akkor a kénvegyületekhez oxigén kapcsolódik, az egész pedig felszabadul, eltávozik. Ez történik sokkal gyorsabban, ha nem 21 százalékos levegővel „kezeljük” a bort.
 
Belcher egy gombnyomásra működő készüléke ráadásul kétfunkciós: attól függően, hogy oxigén vagy argon patront teszünk bele, szellőztethető vagy éppen „tartósítható” az adott üveg bor. A starter csomag (gép + 1 palack oxigén + 1 palack argon) egyelőre a tengerentúlon vásárolható meg 200 dollárért. Kíváncsian várjuk, eljut-e valamikor hozzánk is.
Winelovers borok az olvasás mellé