Intim téli túra Tokajban
Pár interjúnak indult, ám részben a hó, részben pedig a borászok és borászatok rendkívüli vendégszeretete miatt különösen emlékezetesre sikerült a Kerülőutak sorozatunk legújabb része.
Megéri a Tokaj-Hegyaljai borvidék egyik legtávolabbi pontjáig elautózni: a Bodrogot követve egyre csak kincsekre bukkan az ember. A Megyer-hegyi tengerszem közvetlen szomszédságában fekvő Harsányi Pincészet ráadásul komoly átalakuláson megy keresztül, úgyhogy őszi Kerülőutunkon be is csengettünk.
Azt hiszem, hogy az idei Tokaj-Hegyalja Kerülőutak kalandozásunk legnagyobb tanulsága az volt, hogy Tokaj-Hegyalja messze nem ér véget Erdőbényén vagy Tolcsván. Érdemes még egy kicsit róni az utat, hogy megismerkedjünk Bodrogolaszi, Hercegkút és Sárospatak dűlőivel, boraival. Igenis van borélet a borvidék túlsó végén is, még ha kicsit csendesebb is.
Osztrák spätlese típusú borokkal, chateau-val, dűlőtúrával és egyéb fantasztikus ötletekkel szeretné Szerencset visszatenni a Tokaj-hegyaljai térképre Varkoly Ádám, az Árpád-hegy családi pincészet legifjabb tagja. A februárban Gál Tibor Emlékdíjjal kitüntetett fiatal borász minden nap 4-kor kel, karácsonykor is a dűlőket járja; Mádon azt is tudja, kinek hány sor szőlője van.
A Tokaji borvidék hatalmas változáson megy keresztül, emiatt egy érdekes elegyet mutat a tradicionális és az új szemlélet. Így bárhányszor is vezessen arra (kerülő)utunk, mindig rengeteg újdonsággal találkozunk. Első körben egy rövid összefoglalót olvashattok, hamarosan pedig jönnek is a részletes beszámolók is.
Gere Andiék amerre járnak a világban, igyekeznek minél több 100%-os franc-t kóstolni, ezért magabiztosan mondja: kevés helyen ad olyan szép bort a cabernet franc, mint Villányban. Gere Attila Pincészeténél bizakodóak az idei évjáratot illetően, és ha nem is nagy mennyiségben, de van esély a pincészet csúcsboraira.