Gere Andi: Villány mindig nyitva van, ide nem kell bejelentkezni

Sólyom Bence
2016. december 05., 20:30


Gere Andiék amerre járnak a világban, igyekeznek minél több 100%-os franc-t kóstolni, ezért magabiztosan mondja: kevés helyen ad olyan szép bort a cabernet franc, mint Villányban. Gere Attila Pincészeténél bizakodóak az idei évjáratot illetően, és ha nem is nagy mennyiségben, de van esély a pincészet csúcsboraira.
Gere Andi: Villány mindig nyitva van, ide nem kell bejelentkezni
Fotó: Gere Attila Pincészete Facebook
Gere Attila Pincészetét aligha kell bemutatni a borkedvelőknek, az Év Borásza címet 1994-ben elnyerő szakember ugyanis a rendszerváltás utáni magyar borászat állócsillagai közé tartozik. A szakma és a nagyközönség is azok között tartja számon, akiknek óriási szerepük van a minőségi magyar borkészítés újrafelfedezésében, akik nélkül bizonyosan nem tartana ott a honi borászat, ahol ma tart.
 
A Gere, mint márkanév gyakorlatilag mára egyet jelent a minőségi magyar vörösborral, minden bizonnyal ezt a pincészetet mondanák a legtöbben, ha ismert és elismert borászatot kéne megjelölniük. A kilencvenes évek villányi Nagy Generációja megmutatta, hogy igenis lehet szép vörösborokat csinálni Magyarországon is, és aligha lehet véletlen, hogy egy újabb nagy borászati kezdeményezés szintén Villányból indult ki.

„Már keresik az emberek és tudják, hogy mi az a Villányi Franc, de még rengeteg dolgunk van ezen a téren” – meséli Gere Andi, amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy a mindössze két éve bejelentett brand mennyire ismert a fogyasztók körében. A Villányi Franc népszerűsítéséért ugyanakkor mindent meg is tesznek a borvidék termelői, Andi elárulja nekünk, hogy a rendezvényeken azon túl, hogy mindig együtt jelennek meg a villányiak, kötelező jelleggel franc-t is visznek magukkal.
 

Első kézből a legjobb

 

Amellett, hogy érdemes a fesztiválokon keresni Gere Attila Pincészetét, azért még mindig az az igazi, ha valaki személyesen, Villányban győződik meg arról, hogy mi a titka a borász családnak. Gyakorlatilag minden borászatra igaz, hogy a pincénél gazdagodnak a fogyasztók a legjobb élményekkel, Gere Andiék még ráadásul pár különleges tétellel is várják a Villányba látogatókat.
 

Gere Andi: Villány mindig nyitva van, ide nem kell bejelentkezni

Ilyen például a fekete járdoványból készült bor, ami régi magyar fajta és csak ennél a pincénél van ma Magyarországon. Nincs is belőle akkora mennyiség, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen, de aki Villányba látogat szinte biztos, hogy kap belőle kóstolót. Ezen kívül mindig vannak olyan, kísérletinek mondható házasítások, amelyeket szintén csak 1-2 helyen lehet kóstolni az országban, és persze a pincészetnél.

 

„Minden évben tudunk valami újat mutatni, és persze mi is szervezünk egyedülálló kóstolókat”

– mondja Gere Andi, de Villány igazi ereje nem csak ebben rejlik. A turizmusról, más magyar borvidékekkel szembeni előnyökről szólva Andi is megjegyzi, amit mindenki más is, hogy Villánynak azért óriási előnye, hogy itt tulajdonképpen egy helyen vannak a pincék, nem kell sokat utazni, hogy bejárjuk a felkapottabb pincészeteket. "Villány mindig nyitva van, ide nem kell bejelentkezni, ha valaki ide akar jönni." És valóban, itt nem tapasztalható az a teljes bezártság, ami még sajnos a legtöbb borvidék szezonon kívüli sajátja, Villányban egész évben bőven találunk olyan pincét, panziót, ami tárt karokkal várja a kerek borokra kíváncsi vendégeket.
 
A turizmusra egyébként saját pénzükből is bőven áldoznak a villányi borászok, de nem vennék azért rossz néven, ha egy kialakult marketingstratégia mentén állami szinten is csábítanák a külföldieket a magyar borvidékekre. Ezt sajnos önerőből nem tudják megtenni Villányban sem, és bár szép számmal vannak külföldi turisták is errefelé, az érkezésük inkább mondható esetlegesnek, mint szervezettnek, vagy tudatosnak. Pedig Villány már rendelkezik olyan szintű vendéglátással, ami a borokhoz hasonló elismerést vált ki a látogatókból, de egyelőre ezt jól „titkoljuk” a világ elől.
Gere Andi: Villány mindig nyitva van, ide nem kell bejelentkezni
Fotó: Mandula Étterem és Bor-Bár Facebook

Tanítani

 

Gere Andiék pár éve a Junibor Egyesülettel megpróbáltak közeledni a magyar borászképzés intézményeihez, hogy tapasztalataikkal segítsék egy kicsit a képzés átalakítását, modernizálását, de ez az együttműködési szándék egyelőre nem hozta meg a kívánt áttörést. Ennek ellenére természetesen a Gere Attila Pincészeténél is mindent megtesznek a jövő borászainak a képzéséért, folyamatosan dolgoznak náluk gyakornokok, akik itt megtanulhatják a szakma alapjait.
 
Csúcstechnológiával és az új trendekkel egyaránt találkozhat az, aki a pincészethez kerül tanulóként, ami az előrelépéshez egészen biztosan elengedhetetlen. A biogazdálkodás követelményeit már hosszú évek óta betartó pincészetnél finom eljárásokat alkalmaznak, hogy a szőlőből és a területből egyaránt a legjobbat hozzák ki. Ezek az eljárások persze nincsenek kőbe vésve, ahogy a fogyasztói szokások változnak, úgy kell a borászoknak is alkalmazkodniuk ezekhez, még ha ez nekik nehezebben is megy, hosszabb időbe is telik értelemszerűen. 

Winelovers borok az olvasás mellé