Kitört a bazaltláva; Somló Budapestre jött
Az ország egyik legkisebb borvidékeként tartják számon, mégis rengeteg kincset rejtenek a bazalttal borított hegyen megbúvó pincék. A Winelovers Wednesday eseménysorozat Nagy-Somlói kóstolóján jártam.
A Gellért Hotelben megtartott Winelovers Wednesday – Soproni Borok Kóstolója egy régen várt esemény volt. Idejét sem tudom, mikor járt ennyi soproni borászat egyszerre Budapesten, hogy bemutassa a saját borvidékét. Ezért is volt nagy az érdeklődés termelők és fogyasztók részéről egyaránt.
A Duna-Tisza közét foglalja el legnagyobb borrégiónk, a Duna borrégió. A régió három önmagában is nagy borvidékének (Kunság, Hajós-Baja, Csongrád) összetartozását nemcsak földrajzi kapcsolatuk, hanem az ott dolgozóknak a borokról alkotott elképzelése és a fajták hasonlósága is erősíti. A Winelovers Wednesday sorozat „Dunai Borok Kóstolója” estéjén közös bemutatójuk így szakmai szempontból indokolt volt.
A Neszmélyi borvidék – mit szépítsük – meglehetősen kívül esik az átlag borisszák figyelmének körén. Az igen dinamikusan nagyra nőtt, ismert és népszerű Hilltop Neszmély Borászati Zrt. és a 2015-ben az Év Bortermelőjének választott Szöllősi Mihály pincészete után hosszú, bizonytalan csönd, csak a hely lakói és visszajáró (gasztro)turistái tudnak további pincészeteket sorolni.
Sokkal több húzónévre lenne szükség – mondja a saját borvidékéről Szőke Mátyás, aki 2017-ben első mátrai borászként kapta meg az „Év bortermelője” díjat. Január 31-én Winelovers Mátrai borok kóstolóján az érdeklődők találkozhatnak a friss díjazottal és (sok más mellett) a pincészet új, 2017-es boraival is.
Magyarország legkisebb és legeredetibb borvidéke Nagy-Somló. A 431 méter magas Somló-hegy összetéveszthetetlenül emelkedik ki a Marcal medencéből, borai karakterét pedig jellemzően a nagyon markáns terroir uralja. Nemrégiben a Winelovers Wednesday keretein belül kóstolhattuk meg a tüzes tételeket.