Fröccs

Kinyitnak a borospincék Hajóson az augusztus 20-i hétvégén

Július 29. 16:05
Izgalmas programokkal vár mindenkit az egész Európában egyedülálló hajósi pincefalu az augusztus 20-i hétvégén. A romantikus településen helyi borászok kínálják italaikat házi finomságokkal, aki pedig a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, könnyen találhat szállást valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. Az államalapítás ünnepének apropóján a nyitott pincék mellett érdemes megnézni a Hajósi Barokk Kastély új kiállítását, valamint az idén megnyitott Cabernet Látogatóközpontot is.

A nyár utolsó hosszú hétvégéje sem telik programok nélkül a világhírű hajósi pincefaluban, ahol több mint 1300 borospince rejt kincseket. Az augusztus 20-i hétvégén számos pince nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy bemutassák boraikat. Az eseményen a tájékozódást térképek segítik, amelyeket a kiindulópontként javasolt Cabernet Látogatóközpontban kaphatnak meg a vendégek. Ide a szomszédos Kunsági borvidékről egy borász is érkezik, aki vendégként kóstoltatja majd saját készítésű borait.

Az érdeklődőknek az időjárástól sem kell tartaniuk, hiszen a hőségben a legjobban egy borospince mélyén lehet mulatni az időt, de eső esetén is fedezékbe lehet vonulni a föld alá, ahol közben mennyei termelői borokat ízlelhetünk meg, melyek mellé házi finomságokkal is készülnek a vendéglátók.

A rendezvényen a teljesség igénye nélkül olyan borok lesznek fellelhetők, mint a Cabernet Franc és Sauvignon, a Kékfrankos, a Zweigelt, a Kadarka, az Olaszrizling, a Cserszegi Fűszeres, a Kövidinka, az Irsai Olivér, így biztosan mindenki megtalálja majd a saját ízlésének megfelelőt. 

Pincepanziókban is megszállhatunk

A szervezők természetesen gondoltak azokra is, akik a kóstolástól kimerülten a nap végén nem szeretnének már autóba ülni, vagy az egész hétvégét a faluban töltenék. Számukra kényelmest szállást kínálnak a barátságos hangulatú pincepanziók, ahol igény szerint éjszakába nyúlóan folytatódhat a kóstolás. Aki inkább távolabb menne a pincéktől, az megszállhat a város központjában található Zarándokházban is. Itt csoportokat is tudnak fogadni 40 főig, nagy udvarral, bográcsozóhellyel, teljesen felszerelt konyhával várják az utazókat.

Hajós hírneve nem érdemtelen, hiszen itt található Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Az 1300 présházból álló település legrégebbi épülete közel kétszáz éve, 1840-ben épült, legújabb büszkesége pedig az idén megnyitott új Cabernet Látógatóközpont. A Hajós közepén álló felújított uradalmi épület nem csak egy egyszerű információs pont. A látogatóközpontban egy helyen szerezhetőek be a hajósi borok, rendszeresen szerveznek borkóstolókat, valamint a kiállítótérben a borvidék múltjával és jelenével, évszázados szőlészeti-borászati kultúrájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Új kiállítás a Hajósi Barokk Kastélyban

A kisvárosban azok is megtalálják a számításaikat, akiket kevésbé foglalkoztatnak a borok, itt van ugyanis Bács-Kiskun megye legrégebbi barokk kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön. 1739-ben építtette a kalocsai érsek. A berendezett termek mellett a szépen gondozott kert kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál. A kastély alsó termeiben jelenleg új vadászati kiállítás látható "A Kárpát medence élővilága" címmel, ami már látogatható, az ünnepélyes megnyitóra októberben kerül sor.

Az örökös magyar bajnok sommelier bormárkát alapít

Július 27. 08:24
Az örökös magyar bajnok sommelier bormárkát alapít
 
„Olyan minőségi magyar családi márka létrehozását terveztem, amelynek égisze alatt nem csupán a vendéglátásban és otthon használt prémium, kézzel készült kötényeket, sommelier kendőket tervezzük és gyártjuk, hanem az évek alatt a borászatoknak nyújtott tanácsadói tevékenységemet immáron saját borcsaládunk kialakításánál is kamatoztatni tudom.” – mondja Szik Mátyás, az SZMsommelier márka tulajdonosa. A magyar sommelier bajnokságot zsínórban háromszor megnyerő sommelier idén ősztől a Borkollégium oktatóinak csapatát is erősíti, elsőként az augusztusi WSET Level 3 képzésen találkozhatnak vele a hallgatók.
 
 
Az SZMsommelier borok célja 1-1 borvidékről, több borászat tételéből készülő házasítások által egy, a borkedvelők és a szakma által is kedvelt, egyensúlyos, könnyen fogyasztható és a gasztronómiában is széleskörűen felhasználható borok megalkotása volt.
 
A most bemutatkozó borcsalád, egy egyensúlyos és összetett, ugyanakkor könnyű fehér bort, üdítő és gyümölcsös légies rozét, valamint egy komplex szekszárdi vörös házasítást és egy modern, feszes, de nagyon elegáns 5 puttonyos aszút foglal magában. A fehér és rozé borokon keresztül a Mátrai borvidékre, míg a vörös házasítással Szekszárdra, az aszúval pedig Tokajba kalauzol bennünket a szakember.
 

Megkezdődött a visszaszámlálás Tokaj legnagyobb kulturális fesztiváljáig

Július 22. 18:36
Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja, a Zempléni Fesztivál augusztus 14-től 23-ig várja a látogatókat! Ez a hagyományos, mégis mindig sok újdonsággal szolgáló programsorozat egyszerre hat az emberben lakó művészetkedvelőre, a természetjáróra, a gasztronómia hívére és persze a finom borok szerelmesére.

Bemutatkozik a magyar szerzetesek söre

Július 20. 09:43
Bemutatkozik a magyar szerzetesek söre
 
A bor, az ásványvíz, valamint a gyógynövények felhasználásával készült kisüzemi termékek nyomán a sörfőzéssel ismét egy évszázados hagyományokkal bíró vállalkozás innovatív, modern formában való újraélesztésére vállalkozott a Pannonhalmi Főapátság.
 
Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság levéltárának dokumentumai a XI. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét és a sörfőzőknek adott jogosítványok pontos leírását.
 
A levéltári emlékek nyomán először 2016-ban merült fel, hogy a Főapátság immáron saját falain belül újraindítsa a helyi sörfőzést. A 2020-ban útjára induló termékcsaládot több év előkészítés, az infrastruktúra kialakítása és belga apátsági sörfőzdékbe tett látogatások alapozták meg.
 
A világ egyik legjobb sörét főző Westvleteren-ben, a kevesek számára feltáruló apátsági falak között gyűjtött tapasztalat alapján Pannonhalma bátran magára szabott receptúrával tiszteleg a hosszú évszázadok alatt tökéletesedett belga apátsági sörök kategóriája előtt.
 
„Amikor először beszélgettünk a sörfőzdéről, akkor előttünk állt a pincészetünk példája. A sörrel egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert a barokk korban már volt sörfőzdénk, de nem az volt a célunk, hogy ugyanazt rekonstruáljuk, hiszen azóta történt egy nagy technológiai fejlődés, stílusbeli váltás. A hagyományban akkor van igazán fantázia, ha az mai és élő tud lenni.” – mondta Hortobágyi Cirill OSB, a Pannonhalmi Főapátság főapátja.
 
„A sörfőzés zárt rendszeren történik, a palackozás pedig aszeptikus körülmények között, a sör ízjegyeit megkímélő technológiával. Kiváló minőségű, magyar gyártmányú főzőberendezéseket használunk, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek.” – hangsúlyozza Tihanyi Fülöp, a Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének sörfőző mestere, a Pannonhalmi Bencés Alumni tagja, aki fiatal kora ellenére egyetemi oktatóként, majd kisüzemi sörfőzdékben sörfőző laboránsként sajátította el a sörkészítés tudományát. „A kiváló minőséget biztosítja, hogy szeparálással és nem pasztörizálással érjük el a termékek 12 hónapos szavatossági idejét. Emellett saját laborunk ellenőrzi folyamatosan a sörök minőségét. A legjobb minőségű, belga apátságokban is használt alapanyagokkal dolgozunk, és a legmodernebb vízprofil képző technológiával érjük el, hogy a sörfőző víz is tökéletesen illeszkedjen a sörök stílusához.”
 
Tihanyi Fülöp úgy alakította ki a végleges receptúrát, hogy bár mindenben megfelel a klasszikus belga apátsági sörök kívánalmainak, mégis a saját ízlése és kreativitása érezhető ki belőle. A nagy gonddal összeválogatott alapanyagok, a kemény munkával kigondolt és felépített modern főzde, a pótolhatatlan trappista jótanácsok és a bencésekre jellemző magas minőségre törekvés így együtt alakította ki azt a receptet, ami méltóképpen építi tovább a Főapátság termékeinek hagyományát.
 
A sörről
 
2020-ban egy négytagú, belga típusú apátsági sörökből álló család kerül piacra (Blonde, Dubbel, Tripel, Quadrupel). 2021-től minden évben várhatóak szezonális és exkluzív sörkülönlegességek.
 
Forgalmazás

•          Július 17-től a Pannonhalmi Főapátság apatsagitermekek.hu webshopjában;
•          A Főapátság vendéglátóegységeiben és ajándékboltjaiban Pannonhalmán és Budapesten;
•          Vendéglátóhelyek és delikáteszek elsősorban Budapesten, Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton környékén.
 

2020-ban is megválasztották az Év Strandételeit a Balatonnál

Július 20. 08:41
Idén hatodik alkalommal díjazta a Balatoni Kör az Év strandétele versenyen a legjobb ételeket és az új Beach Food trendeket. Ezúttal Wolf András séf (akit a Séfek séfe műsorból ismerhetnek a legtöbben) csatlakozott a zsűrihez és immár díjátadó gálát is tartottak a szervezők a tavalyi győztes zamárdi Tiki Beach Bisztróban hirdettek eredményt július 16-án. 
 
Erős, kiegyensúlyozott mezőnyre vall, hogy idén holtversenyben végzett az élen egy déli és egy északi parti hely étele: a tavalyi ezüstérmes balatonmáriai Port bisztró által nevezett BalaToros mellett az alsóörsi Fogas hal erőlevese lett az Év Strandétele. A döntőben idén is a délipart dominált, csupán egy északi parti, illetve egy keszthelyi döntős volt a hét legjobb között. Az Év Felfedezettje is déliparti, a boglári Spéci büfé, a versenyre nevezett Balaton speciál LSK (Lellei süldő kifliben – 1290 Ft) mellett a zsűrinek szintén elnyerte a tetszését a chili con carnés édesburgonyájuk is.
 

Pezsgőkoktél egy borkóstolón? Igen!

Július 13. 12:50
Pezsgőkoktél egy borkóstolón? Igen!
 
Július 30-án újra felszedi a horgonyt a tavaly nagy sikert aratott Winelovers borhajó, vagyis ismét megrendezésre kerül a Winelovers River Night. A Vigadó téri beszállást követően a vendégek a vízről csodálhatják meg Budapest esti fényeit a Margitsziget és a MÜPA között, kedvenc italukkal a poharunkban.

Az ízlelőbimbók kényeztetéséről mintegy tucatnyi pincészet fog gondoskodni. Külön említést érdemel a badacsonyi Varga Pincészet, akiknél bemutatkoznak az idén debütált pezsgőkoktélok. Az Irsai pezsgő Spriccet és a Rozé pezsgő Spriccet valódi, kizárólag a River Night vendégek kedvéért bevetésen lévő bartender fogja keverni. Ha már most tudni szeretnéd, hogy készülnek a Varga Spriccek, nézd meg az alábbi szuper videókat:
 
 

A pezsgőkön és a belőlük készült koktélokon kívül a borászatnak az alábbi tételeit kóstolhatod még meg a Dunán ringatózva: Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2018, Aranymetszés Debrői Hárslevelű 2018, Narancsbor 2018.

De nem csak miattuk érdemes eljönnöd a hajóra, hanem azért is, mert számos meglepetéssel készülnek a tavalyi évhez képest. Tudtad például, hogy idén a VIP-jegy mellé minden korábbinál több extra szolgáltatás jár? A július 17-ig tartó Early bird időszakban ráadásul kedvezményesen vásárolhatod meg a belépődet az esemény oldalán.
 

Tokaji program bor- és művészetkedvelőknek

Július 07. 09:45
Tokaji program bor- és művészetkedvelőknek
 
Fővárosi Rapcirkusszal és a Miskolci Szimfonikusokkal tér vissza a Kerekdomb Fesztivál. A Tokaji Borvidék összművészeti fesztiválja gyalogos-, bicikli-, és kajakos túrákkal, színházzal, irodalommal, filmekkel, koncertekkel és boros programokkal várja a látogatókat szeptember 17. és 20. között Tállyán és Golopon.

Tállya és Golop két csodálatos aprócska település a Tokaji Borvidéken óriási történelmi és pezsgő kulturális múlttal. Az utóbbi pár évben elindult kezdeményezéseknek köszönhetően egyre többen ismerik meg a környéket, ami a bor és művészetkedvelő közönség kedvelt célpontja lett, kiemelten az őszi időszakban. A Kerekdomb Fesztivál 2016 szeptemberében indult kifejezetten azzal a szándékkal, hogy a legnagyobb hazai művészeket bevonva hívja fel a figyelmet a hazai turizmus lehetőségeire, az ország még felfedezetlen csodáira.
 
A korábbi években Tállya adott otthont a fesztiválnak, idén szeptemberben a szomszédos település, Golop is csatlakozik. A négy napot a Fővárosi Rapcirkusz koncert indítja, fellép többek között a Bëlga, a 30Y, a Barabás Lőrinc Quartet, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a The Biebers, a Mongooz and the MagnetSzalóki Ági, a Bohemian Betyars, a Mörk, a Byealex és a slepp. Érkezik a Klasszik Lasszó formáció, Vecsei H. Miklós pedig Beck Zoltánnal alkot majd a színpadon. A programot színházi előadás, filmvetítés és gyerekprogramok színesítik, helytörténeti sétákkal készül a Hosszúlépés, dűlőtúrákkal az Oroszlános Borhotel. Lesz futóverseny kicsiknek és nagyoknak, biciklitúra, valamint kajakozás a Bodrogon. A helyi borászatok, pincészetek borkóstolással, a helyi mesteremberek mesterségbemutatókkal várják a látogatókat.
 
Teljes program és információ: www.kerekdombfeszt.hu

Borrégészeti nyílt nap most szombaton

Július 07. 08:23
A Laczkó Dezső Múzeum közösségi projekt keretében Dörgicse határában hetek óta zajlik egy kutatás. Törő Balázs a Laczkó Dezső Múzeum néprajzosa vezetésével egy présház feltárása folyik, melynek fő attrakciójára a nyílt napon, közösségi rendezvény keretén belül kerül sor.
 
A 2020. július 11-i nyílt napon a délutáni órákban kerül sor egy vélhetően római kori áthidaló kő műszaki kiemelésére és feltárására.
 
Nyílt Nap
2020. július 11. szombat 9-17 óráig
Dörgicse, Becce-hegy 46.908068, 17.7442275
Dörgicsét Akali irányába elhagyva a falutól 1 km-re keleti irányba, követve az útbaigazító táblákat 

Hatalmas magyar siker a Wine Spectator étteremtesztjén

Július 02. 08:17
Mint 1981 óta mindig, a tekintélyes Wine Spectator idén is kiadta a Restaurant Award díját, amiben a boros vendéglátóhelyek borlapját díjazza. Az amerikai borszaklap az Egyesült Államok mellett további 80 országban összesen 3800 étterem borkínálatát ismerte el. Összesen három kategóriában (Award of Excellence / Best of Award of Excellence / Grand Award) hirdettek győzteseket.

Magyarország csak idén került fel a szerkesztőség radarjára, de máris két díjat elhozott. A Fiáker Étterem és a Felix Kitchen & Bar kapott Award of Excellence kitüntetést. Ebben az elismerésben közel 2300 étterem részesült, 1400 kapta meg a Best of Award of Excellence-t, a maradék pedig a legnagyobb presztizsű Grand Award díjat nyerte el.