A cékla óriási barátja a kadarkának!

Knap Gábor
2015. október 25., 21:11


Az Araz Étterem október BorDuett vacsoráján ezúttal két kisebb pincészet boraihoz készített ételeket Barka Áron Chef de Cuisine és csapata. Azt, hogy a syrah és a liba haverok, sejtettük, de, hogy a kadarka és a fahéjas cékla ekkora cimborák, már nem gondoltuk volna...
A cékla óriási barátja a kadarkának!
Újra egy villányi és egy szekszárdi pincészet borai voltak a főszerepben október 21-én. A Jekl Pincészet 1996-ban alakult Villányban. Szőlőültetvényeik az Ördögárok és a Fekete-hegy dűlőkben találhatóak. A borászatot Jekl Béla és Flóra képviselte. Flóra 2004-ben elkészítette első saját borát, az IL PRIMO-t, mely lelkes fogadtatásra talált a borértők körében.

A másik „versenyző” a szekszárdi Tüske Pince volt, amely leginkább kékfrankossal, kadarkával, merlot-val és cabernet franc-nal foglalkozik. Halmai Csaba az Ivánvölgy aljában lévő tanyán dolgozza fel a termést, a fahordós érlelés helye pedig az Istifángödörben található több mint száz esztendős épület löszbevájt pincéje.
Ahogy azt a vacsora résztvevői már megszokhatták, az est házigazdája Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója voltak.

A hűvös, október végi estéből a Continental Hotel Budapest halljába érkező vendégeket a Jekl Il Primo Rosé Frizzante 2014 és az ugyancsak tavalyi Tüske Siller fogadta, amelyek mellé kukoricás rizsgolyókat kóstolhattak a vendégek, aztán csakhamar kezdetét vette a vacsora.
 
A 2011-es Jekl Kadarka Prémium és a 2013-as Tüske Kadarka mellé kacsapástétom érkezett, fahéjas sült céklával. Ezt a kombinációt pedig mindenki jegyezze meg, aki jót akar! A Jekl kadarka induló érett jegyeihez, a cseresznye és az eper aromái uralta, kadarkához képest nagy testhez a kacsapástétom és a céklát izgalmassá tevő fahéj álomszerűen illett, a könnyebb karakterű, fűszeresebb Tüske kadarka pedig üdítően oldotta az íz orgiát, tökéletes kompozícióval ajándékozva meg a résztvevőket.
 
A cékla óriási barátja a kadarkának!
Kacsapástétom fahéjas sült céklával
 
A vörösborban párolt liba illata, a tormakrémben főtt-sült burgonyával már arra engedett következtetni, hogy valami nagyon jó dolog sül ki a 2013-as Jekl Fekete-hegy Syrah és a 2012-es Tüske Kékfrankossal való párosításból. Valóban, a kékfrankos fűszerei az ezúttal sovány liba ízeivel fogták kézen egymást, a shiraz buja, füstölt aromái pedig szép lecsengést biztosítottak ennek a fogásnak is.
 
Barka Áron menüsoraiból igen ritkán hiányzik a halétel, így ezúttal sem maradhatott ki. Két alapvetően vörösboros pincénél pedig természetes a kérdés, hogyan párosítható a hal és a vörösbor. A Jekl Flóra készítette 2012-es Il Primo és a 2013-as Tüske Bikavér társa ezúttal egy tésztában tálalt paprikás kecsege volt. A kecsege komoly hal, simán elbírja a vörösbort, ráadásul ebben az esetben, tulajdonképpen halpaprikásként elkészítve kívánta is.
 
A cékla óriási barátja a kadarkának!
Vörösborban párolt liba tormakrémben főtt-sült burgonyával
 
Aki nézegette a menüt vacsora előtt, láthatta, hogy a desszert előtt Colbert módra elkészített bárány jön, hozzá pedig 2009-es Jekl Pinot Noir és 2011-es Tüske Cabernet Franc. Néhányan meg is lepődtek, amikor meglepetésként karamellával tálalt fekete ribizli sörbet érkezett.

Kétségkívül jól esett az apró figyelmesség a konyhától, hiszen mindenki felkészülhetett a következő fogásra. A bárány „colbertségéből” ezúttal eltűnt a gomba, de a jópofa, kelkáposzta levélbe csomagolt tálalással, a gyöngyburgonyával és a karalábés répakrémmel bizonyára mindenki elégedett volt. A franc-hoz simán el tudjuk képzelni a bárányt, és megfelelően komoly, nagy testű bor volt a Tüske pincéé. A pinot tűnt úgy kóstolás előtt, hogy talán „nem lesz elég” a bárányhoz, ám egy alkoholédes (15%), elegánsan hordózott, simuló tanninú pinot noir került a poharakba, amely simán megbirkózott a feladattal.
 
A cékla óriási barátja a kadarkának!
Bárány Colbert módra gyöngyburgonyával és karalábés karottakrémmel
 
Kovács Gábor úgy fogalmazott a desszert előtt, hogy az est fénypontja következik, hiszen jött a 2009-es Jekl Unicornis és a 2012-es Tüske Merlot, hozzájuk pedig a parfüm parfait kávés piskótán. Szerintünk az est fénypontja továbbra is a kacsapástétom, fahéjas sült cékla, kadarka összeállítás volt, de túlzás lenne azt állítani, hogy nem fogyasztottuk el boldogan hozzá a fantasztikusan fajtajelleges (az Unicornis egy merlot), csipkebogyó lekvárra, mentára emlékeztető, földes jegyekkel is megszórt, a végén csokis, dohányos, még bőven érlelhető egyik; és a málnás, kissé avar illatú, végtelenségig hosszú másik, szekszárdi merlot-t. 
 
A cékla óriási barátja a kadarkának!
Parfüm parfait kávés piskótán
 
Azt pedig, hogy a desszert csokis, tejszínes, kávés ízei hogyan egészítették ki a fent sorolt kifutópálya szélességű skálát, talán majd megtudják azok, akik elmennek a következő BorDuett vacsorára, amelyre bizonyára hasonló komplex íz kavalkáddal készülnek az Araz Étterem konyhájában.
Winelovers borok az olvasás mellé