A forralt boron innen és túl - avagy milyen téli meleg italokban jelenhet még meg a bor?

Liktor Eszter
2023. január 20., 09:52


5 héten át 5 receptet ajánlunk, hogy egy kis nyarat hozzunk a télbe. 1. Vörösboros forró csokoládé
A forralt boron innen és túl - avagy milyen téli meleg italokban jelenhet még meg a bor?
Bár a karácsony környékén kötelezően elfogyasztandó minimum egy bögre túlárazott és túlcukrozott vásári forralt boron már túl vagyunk, a hószállingózásos, fogcsikorgató tél pedig idén egyelőre elmaradni látszik, január és február mégiscsak szezonja általában véve a meleg innivalóknak, illetve a melengetőre hangolt alkoholos italoknak. Már a „sima” forralt bornak is ezer arca van, hiszen készítésekor abszolút érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve, de nézzük most meg, hogy milyen téli italokban jelenhet még meg a bor, akár fő-, akár mellékszereplőként – természetesen a teljesség igénye nélkül.
 
A klasszikus: Vörösboros forró csokoládé
Csokoládéhoz bort párosítani éppen annyira nem újdonság, mint bizonyos borokban fölfedezni csokoládés ízjegyeket. A kakaó földes mélységének és egyes vörösborok fűszeres, bársonyos teltségének szövetsége az égben köttetett, mégsem jut feltétlenül eszünkbe egy italban hozni őket meghitt közelségbe egymással – pedig igencsak érdemes. 
 
Elkészítés:
Olvasszunk fel egy tábla (100g) legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét 5 dl zsíros tejben. (Erre a legjobb módszer, ha a tejet – akár egy rúd fahéjjal – fölforraljuk, majd a csokoládéra öntjük, és addig kevergetjük habverővel, amíg a csoki teljesen föloldódik.) Adhatunk hozzá egy pici cukrot is, de igazából nem szükséges, ha bírjuk az enyhe édesség és a fűszeres-kesernyés ízek felnőttes kontrasztját. Amikor a csokoládé föloldódott, adjunk a keverékhez 2,5 dl közepes testű, fűszeres-gyümölcsös vörösbort, és tulajdonképpen készen is vagyunk; tovább melegíteni nem kell.
 
Biztos választás a merlot, de ha esetleg még fűszeresebbre hangolnánk az italt, akkor használjunk chilis csokoládét (vagy dobjunk a tejbe a fahéj mellé egy csipet chilipelyhet), és használjunk újvilági stílusú, dzsemesen gyümölcsös shirazt. A szervírozáshoz használt bögrékbe egy-egy szál rozmaringot állítva pedig még egy plusz villanásnyi télies fűszerességet adhatunk az íz-és illatélményhez.

 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé