Belmondo-féle disznóvágás Tállyán

Borászportál
2016. november 18., 09:00


A Mád és Erdőbénye között fekvő kis település a bor mellett a gasztronómia és a művészetek terén is szót kér magának.
Belmondo-féle disznóvágás Tállyán
 
Tállyáról egyre többet hallunk, aminek csak örülni lehet, hiszen végre ez a régió is felkerül azon borvidéki úti célok közé, ahová nemcsak nyáron, hanem télen is érdemes elutazni. Télen persze kicsit beszűkülnek a szórakozási lehetőségek, de azért van olyan elfoglaltság, amit a magyar gasztró- és néphagyományban kifejezetten hidegben szoktak csinálni. A disznóvágás téli sport – ennek roppant egyszerű élelmiszerhigiéniai okai vannak -, ami az utóbbi évtizedben vitathatatlanul a reneszánszát éli Magyarországon.
 
A hagyományőrzés nemes szolgálata és a jó szórakozás iránti vágy érthető indokai vezérelték Márton-Kováts Krisztinát, az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel tulajdonosát is, amikor életre hívta a PigNIK-et. A decemberi mulatságon a Belmondo zenekarral lehet majd disznót vágni, kolbászt tölteni, egy szóval: részt venni egy hamisítatlan tállyai disznóvágáson.
 
Persze a Belmondo sem csupán a „piszkos munka” elvégzése miatt fog Tállyán tartózkodni december 10-én, ha már ott vannak, akkor csapnak egy nagy bulit is. Zenélnek, táncolnak és biztosak vagyunk benne, hogy a csodálatos tállyai borokból és pálinkákból is lesz kóstoló bőven. Az érdeklődőknek érdemes az egész hétvégével tervezni, a disznóvágás ugyanis hagyományosan hajnalban kezdődik, a buli pedig remélhetőleg másnap hajnalig fog tartani.
 
Nem ez lesz az első össznépi mulatság Tállyán, aminek a középpontjában a helyi borok és a gasztronómiai hagyományok állnak. Márton-Kováts Krisztina mindent megtesz azért, hogy Tállyát fel-, vagy inkább visszahelyezze a képzeletbeli kulturális-kulináris térképre, gondoljunk például a Tállyai BorBárra, a Tállyáért Egyesületre, a TállyaART alkotótáborokra, a Kerekdomb Fesztiválra és a Kerekdomb Félmaratonra.
 
Nagyon úgy fest, hogy Tállya ügyének sikerült végérvényesen megnyernie a Belmondo zenekart is, akik már a Kerekdomb Fesztiválon beleszerettek Tállyába, olyannyira, hogy télen is visszatérnek ide egy remek buli erejéig.
 
  • PigNIK, avagy disznóvágás & tor & koncert a Belmondo zenekarral
  • 2016. december 9-11., Oroszlános Borhotel és Borvendéglő, Tállya
  • Bővebb infóért kattints IDE
Winelovers borok az olvasás mellé