Egyszerre minden érzékszervünket "támadták" Budaörsön

Kézdy Dániel
2014. december 02., 11:38


„Amikor a muzsikaszó megihleti a Borászt” címmel rendezték meg november 25-én a budaörsi Angyalosy Lakásétteremben János von Beöthy kézműves borainak bemutatóját, amelyen szerencsénk volt Lakatos Roby hegedűjátékát is élvezni Angyalosy Kata ínycsiklandozó fogásai mellett.
Egyszerre minden érzékszervünket \
 
Bármennyire is szeretnék kevésbé elfogult lenni, és visszafogott lelkesedéssel beszámolni az estéről, nem tudok, ugyanis olyannyira magával ragadott az a hihetetlen hangulat, mely fogadott, hogy legszívesebben most rögvest repetáznék.  Maga az apropó pedig nem volt más, mint egy kiváló művész, Lakatos Roby és a csobánci borász, János von Beöthy barátsága gyümölcsének, a Passionnak és a Quadriqanak a kóstolója, bemutatója. A közös történet egy CD-vel kezdődött, és sokunk örömére palackokba zárt elegáns, kellemes borokkal folytatódott. A vacsora menüjét a csobánci borokhoz formálták, ügyelve arra, hogy mindkettő - az étel és a bor is - megfelelő mértékben érvényesülhessen.Egyszerre minden érzékszervünket
Beöthy János
A kis létszámú bemutatót a hangulatosan megvilágított borospincében kezdtük, ahol János von Beöthy egyik kedvenc borát kóstolhattuk először, a 2011-es Rajnai Rizlinget, mely szépen nyíló citrusos-ásványosságával, halvány széna sárga színével, szép savszerkezettel és közepes alkohollal bírt, szívesen megnézném 4-5 év múlva is.
 
A következő borunk a 2013-as Aspirato, az Isteni sugallat volt, mely a lazacos, tonhaltatáros, citromfűre tűzdelt Szent Jakab kagyló tárkonyos pezsgőszószos könnyű, de nagyon izgalmas fogásunk kísérője. A 85%-15% szürkebarát és sárgamuskotály házasítás halvány szalma sárga színű, közepesen intenzív virágos, citrusos illatú, a korty tartalmas, citrusos-gyümölcsös, kellemesen minerális, elegáns savakkal, hosszú, üde lecsengéssel.
A harmadik bor személyes kedvencem is lett. A Lakatos Roby muzsikája által ihletett Quadriqa volt, amely a szerecsendiós karfiol mousse ágyon érkező omlós fürj társa lett, teljes összhanggal; a furmint, chenin blanc, chardonnay és rajnai rizling házasítás lassan, de annál szebben nyílt, illatában az érett alma, a nagymamaféle almakompót dominált, mely ízében is visszaköszönt, szép minerális ölelésben. A lágy, aranyszínű, szép testű bor jó savszerkezettel és alkohollal bír, hosszú, elegáns lecsengéssel.
Egyszerre minden érzékszervünket
Negyedikként következett a sorban a 2010-es Passion, a rozmaringos burgonyával, barnamártással érkező vajpuha provence-i bundában sült báránygerinc társaként. Az élénk rubin színű bor syrah és merlot házasítása, a syrah hihetetlen fűszerességét a merlot intenzív gyümölcsössége támasztotta meg, szép összhangban, csilingelő savakkal, kellemes hosszal.
Az erdei gyümölcs szószos csokoládé mousse-unkat igazi kuriózum kísérte: a 2011-es Shaman, a kadarka aszú. A 120 gramm maradék cukrot tartalmazó, 11%-os alkoholú, kékfrankosból készült bor cseresznye színű, intenzíven gyümölcsös, lágyan minerális, testes, karakteres, hosszú.
Egyszerre minden érzékszervünket
Lakatos Roby
Az este hangulatát nem csupán a kellemes boroknak és a finom ételeknek köszönhetjük: Lakatos Roby és zenésztársainak muzsikája lassan, de biztosan bekúszott a bőrünk alá, Angyalosy Kata végtelen vendégszeretete, közvetlensége, a kandallóban lobogó tűz mind-mind alapvető összetevője volt ennek a komplex, jól működő eseménynek, úgy hiszem, hogy ez volt a tipikus esete annak, amikor három igen tehetséges ember találkozik, és alkotnak valami különlegeset.
Winelovers borok az olvasás mellé