Jeges forralt bor - nyárra

Simonyi Szabó Judit
2013. július 26., 16:55


Recept - Forralt bor nyáron? Ki hallott már ilyet? A forralt borról ugyebár a tél jut eszünkbe, az pedig még elég távolinak tűnik így a nyár közepén. Pedig egyébként imádjuk a forralt bort, ahhoz kétség nem fér. Akkor hát miért is mondanánk le a saját receptúránk szerint fűszerezett kedvenc borunkról, csupáncsak azért, mert 30 fokot mutat a hőmérő? Készítsünk az évszakhoz illő forralt bort!
Jeges forralt bor - nyárra
 
Jeges forralt bor - nyárra
.
Boros-gyümölcsös jégkása
Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, fél dl cukorszirup, fél mokkáskanálnyi őrölt szegfűszeg, egy csipetnyi chilipor, egy darabka citromhéj (ez el is maradhat), 15 dkg meggy (esetleg más, lehetőleg piros gyümölcs: málna, ribizli).
A szegfűszeget elkeverjük a cukorszirupban, és a citromhéjat is beletéve egyet forralunk rajta. (Nem kell főzni.) A citromhéjat kivesszük. A szirupba beleöntjük a bort, és még melegen hozzáadjuk a csipetnyi chilit is, ami pikáns ízt ad a jégkásának, de ezt el is hagyhatjuk, ha nem szeretjük a csípős ízt. Amíg a boros keverék kihűlik, a megtisztított gyümölcsöt összeturmixoljuk. Végül keverjük a gyümölcspüréhez az ízesített bort, és tegyük a mélyhűtőbe. Figyeljünk arra, hogy éppen megfelelő állagú legyen, ezért időnként kevergessük meg.  Tálaljuk hosszú üvegpohárban, szívószállal.
Bár nem erről a jégkásáról szól a mondóka, mármint hogy „gyerek kezébe nem való”, de ez a jégkása – hasonlóan az egyéb alkoholtartalmú italokhoz, limonádékhoz – tényleg nem gyerekek számára készült. Természetesen kizárólag gyümölcsöt adva a cukorsziruphoz, alkoholmentes változatban is elkészíthetjük, gyermekeink nagy örömére. A házi készítésű jégkása, avagy hókristály – ki hogy ismeri – színét és ízét biztosan nem a mesterséges színezékek és ízesítők adják. Adhatjuk fagyiszerűen (fagyiskanállal gombócolva) is, akkor hagyjuk kicsit jobban megfagyni. A különféle gyümölcsös rétegeket váltogatva gyönyörű, színes és egészséges nyári szomjoltó finomságot kapunk.
Mondtam, hogy nem eszik olyan forrón a (jég)kását, illetve nem isszák olyan forrón a forralt bort.
Ugye, hogy ebben a formában jöhet a forralt bor nyáron is?
Így készíts cukorszirupot
A cukorszirup tulajdonképpen sűrű cukoroldat, amelynek töménysége a hozzáadott cukor mennyiségétől függ. A cukrot így, folyékony halmazállapotban nagyon egyszerűen használhatjuk a nyáron érthető módon népszerű hideg italok, limonádék, könnyű alkoholos, illetve alkoholmentes koktélok elkészítéséhez.  Könnyen adagolható, és a cukor biztosan nem fog ropogni a fogunk alatt. Egyszerre nagyobb adagot készítsünk, és a felhasználásig tároljuk hűtőben.
A cukorszirup készítése nagyon egyszerű: egy liter vízhez adjunk 80 dkg kristálycukrot, és kevergetve forraljuk fel. (A képződött habot szedjük le.) Főzzük a cukor teljes feloldódásáig, majd hűtsük le. Töltsük üvegekbe, és tegyük a hűtőbe.
Szemlézett tartalom. Az eredeti cikk a konyha.tv oldalán olvasható.
 
Winelovers borok az olvasás mellé