A tavaszi fagyok rontották az idei termést

Hirado.hu
2011. október 24., 15:05


Végeztek a szürettel a legtöbb borvidéken, csak ott tart még a munka, ahol különleges minőségű borokat szeretnének előállítani. Kevesebb bor kerül a pincékbe a tavaszi fagyok miatt, a számítások szerint mintegy 400-450 ezer tonna szőlőből mintegy 2,5 millió hektoliter bor készül Magyarországon idén.
A tavaszi fagyok rontották az idei termést
 
A legtöbb borvidéken végeztek a szürettel, a szőlő több mint 90 százalékát már leszedték az ültetvényeken - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hétfőn.

A szőlő szedése már csak azokon a borvidékeken van hátra, ahol különleges minőségű borokat szeretnének előállítani, például töppedt szőlőből. Így Tokaj-hegyalján és az ország több más borvidékén is tart még a szüret.
 
A főtitkár szerint az idén várhatóan mintegy 400-450 ezer tonna szőlőből mintegy 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe. Ez meghaladja a múlt évi 1,8 millió hektolitert, de elmarad az átlagosnak tekinthető évi 3,0 millió hektótól. A mérsékeltebb termés elsősorban a tavaszi fagyok és a szárazság rovására írható, a növény-egészségügyi gondok ugyanis nem voltak az idén - emlékeztetett Horváth Csaba.

Az idei évjárat jó minőségű lehet, mivel a mustfokok kiválóak, viszont a harmónia érdekében a savakra fokozottan kell ügyelniük a borászoknak.

A főtitkár azt is megjegyezte, hogy a magyar borpiacon továbbra is a nagy mennyiségű - főként olasz - import jelenti a legnagyobb gondot. A Magyarországra behozott borok elsősorban az olcsó árfekvésű kategóriában jelennek meg. A főtitkár úgy becsülte, hogy az idén több, mint 500 ezer hektoliter bor kerül majd külföldről az országba.
Winelovers borok az olvasás mellé