Bio cabernet lett a "Város Bora" Csongrádon

Borászportál
2013. június 10., 11:49


Borverseny - A megmérettetésre a megyei Borverseny 15 forgalomban levő, aranyérmes borai nevezhettek be, amelyek közül a döntőbe a legjobb 4 jutott be. Ezen nedűk közötti versenyben lett első helyezett és nyerte el a Csongrád Város Bora címet, Bodor László helyi bio borász 2011-es évjáratú Cabernet Sauvignon-ja.
Bio cabernet lett a \
 
Bio cabernet lett a
Bodor László, csongrádi borász (fotó: Délmagyar)
„Ez különösen jó évjárat volt, mert minden optimálisan megvolt ahhoz, hogy nagy testű borok készülhessenek a termésből. A jó csapadékeloszlás és a megfelelő mennyiségű napsütés adta az alapját ennek a különleges bornak, valamint az, hogy a már töppedésnek induló szőlőszemeket kezdtük szüretelni, amit a hagyományosan fakáciában történő erjesztés követett. A bor végső karakterét a 2 éven át tartó tölgyfahordós érlelés határozta meg” – mesélt a készítés körülményeiről a csongrádi bio borász, Bodor László.
 
A megmérettetésen neves termelők borai mellett szállt versenybe 3 borával (2009-es Zweigelt, 2012-es Kadarka – amely a 2. helyezett lett-, és 2011-es Cabernet Sauvignon), amelyek közül a 2001-es telepítésű ültetvényről származó, redukált termésű – tőkénként 1,5-2 kilogramm – szőlő adta ezt a szép bort.
Bodor László 2001-ben végezte el a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai karát, majd még abban az évben telepítette első szőlő ültetvényét, ami az évek során 8 hektárosra gyarapodott.
„2008 óta tudom feldolgozni a bio gazdaságomból származó termésemet, 2010-óta pedig a Pacsirta utcában borkóstolókon is megismertetem a hozzám ellátogatókat boraimmal, a pince közvetlen szomszédságában lévő borházban” – így Bodor.
Szemlézett tartalom. Az eredeti cikk a Délmagyar.hu-n olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé