Borhamisítás: még két olasz cég ellen indult eljárás

Borászportál - MTI
2015. augusztus 05., 10:16


Vizsgálják a gyanú szerint cukrozott, hamisított olasz borokat, miközben két további cég ellen indult eljárás Olaszországban.
Borhamisítás: még két olasz cég ellen indult eljárás
Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének információi szerint az első 350 ezer hektoliter borrt követően még két olasz cégnél találtak problémákat a hatóságok, egyküknél 170 ezer, a másiknál pedig 150 ezer hektoliternyi bor érintett az ügyben. 
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter július 18-án jelentette be, hogy 50 ezer hektoliter, a gyanú szerint cukrozott, hamisított olasz bort zároltatott, amelyek le is kerültek az üzletek polcairól.
Az ügyet az olasz és a magyar hatóságok együtt vizsgálják, további intézkedésig az érintett cégek borai nem kerülhetnek forgalomba. A miniszteri döntést megelőzően a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa július 10-én hívta fel tagjai figyelmét arra, hogy zárolják olasz eredetű  készleteiket, egyes esetekben pedig a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról, az Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt.
 
Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke elmondta: minden magyar termelőt kedvezőtlenül érint, hogy egyesek a szabályostól eltérően, sokkal kedvezőbb feltételekkel, jóval alacsonyabb áron tudnak borokat előállítani. Ez rontja a magyar termelők versenyképességét - tette hozzá. Az érintett importőr cégek egyben jelentős kockázatot jelentenek a magyar partnereik számára. A hamis minősítés esetében jelentős bírságra számíthatnak, ami literenként 3 ezer forint is lehet. Ez a bírságtétel a mennyiségeket figyelembe véve a vállalkozások csődjéhez is vezethet.
 
Tornai Tamás tájékoztatása szerint a HNT az illetékes hatóságoktól, és a minisztériumtól kérte a tételek zárolásának elrendelését. A termelők figyelmét is felhívták arra, hogy az Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról.
Elmondta: a zárolás azt jelenti, hogy a vizsgálatok befejezéséig tilos a borok forgalomba hozatala, a már forgalomban lévő készleteket pedig ki kell vonni a boltokból. Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy az olasz cég tiltott eszközöket használt a borok előállításához, az importőrök bírságra számíthatnak, és a borok megsemmisítésének költsége is őket terheli. A többhetes vizsgálatokon azt állapítják meg, hogy a borokban lévő alkohol a szőlőben lévő cukorból vagy más típusú cukorból származik. Hozzátette: az ügy kirobbanása óta további két olasz cég ellen indult eljárás Olaszországban.
 
A HNT elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan lesz eredmény az ügyben. Arra hívta fel a magyar fogyasztók figyelmét, hogy a magyar borokat szabályozott körülmények között állítják elő, és folyamatosan ellenőrzik a minőségüket az ültetvénytől a boltok polcáig.
Magyarországra a teljes olasz borimport idén 100 ezer hektoliter volt az első félévben. A HNT-nek pontos információja arról nincs, hogy a Magyarországra behozott mennyiségből mennyi származhat ezektől a cégektől.
Winelovers borok az olvasás mellé