Borok utcája: erőszakkal távolították el a rendőrök a békésen táncoló fesztiválozókat

Borászportál - MTI
2013. augusztus 26., 19:14


Helypénzed van? Nincs? Akkor tűnés! - Testi kényszert alkalmaztak rendőrök a Savaria Történelmi Karnevál helyszínén vasárnapra virradó éjszaka. A rendőri fellépés egy, az internetre is felkerült videón látható. Hétfő délig a rendőrség, sem nem nyilatkozott az esetről, az írásban feltett kérdésekre későbbre ígért választ.
Borok utcája: erőszakkal távolították el a rendőrök a békésen táncoló fesztiválozókat
 
Borok utcája: erőszakkal távolították el a rendőrök a békésen táncoló fesztiválozókat
Képünk illusztráció (fotó: hirado.hu)
Szombathely belvárosában a múlt hétvégén húsz helyszínen több mint 250 rendezvény zajlott, a karneváli események többsége szabadtéri volt. A szervezők korábbi közlése szerint a karneválozók száma megközelítette a százezret.
A videón az látható, hogy a karnevál egyik helyszínén, a Borok utcájában fiatalok utcazenéltek, konga dobon játszottak, néhányan táncoltak. Egyelőre tisztázatlan, hogy emiatt, vagy más miatt volt-e szükség az intézkedésre. Mindenesetre a helyszínre érkező rendőrök – a felvétel tanúsága szerint – megragadnak, földre visznek, majd megbilincselnek néhány fiatalt, később elvezetik őket a helyszínről. A karneválozók közül többen nemtetszésüket fejezik ki a rendőri intézkedés miatt, bekiabálások és fütyülés, majd ütemes taps hallatszik a felvételen. 
Nyugat.hu internetes portál úgy tudja, a spontán utcazenészeknek nem volt területfoglalási engedélyük. Állítólag ezt kifogásolták a szervezők, a rendőrök pedig ennek nyomán felszólították a fiatalokat, hagyják abba produkciójukat.
 
A szervezők sajnálkozásukat fejezték ki a rendőrségi intézkedés miatt
A Savaria Történelmi Karnevál szervezői sajnálattal értesültek arról, hogy vasárnapra virradóra a Borok utcája területén rendőrségi intézkedés történt – közölték a Nyugat.hu portálhoz eljuttatott közleményükben a szervezők.
„Az intézkedés jogosságának, és mértékének megítélése a rendőrség hatáskörébe tartozik” – zárul az internetes oldalon megjelentetett kétmondatos közlemény.
Eközben a Mandineren…
…megjelent egy kommentár:  "A nyugat.hu videóján döbbenten láthatjuk, amint a Savaria karneválon örömzenélő ifjakat vasárnap hajnalban alapján aránytalanul erőszakosan viszi el a helyi rendőrség, arra hivatkozva, hogy állítólag nem fizettek helypénzt. Attól még inkább személyesen érint ez a sztori, mert egy nappal korábban pont hasonlót álmodtam, csak álmomban én is ott voltam. Ez a sors várna itt mindenkire, aki csak úgy zenél, vagy bármit szabadon csinál az utcán? Ugye nem. Akkor viszont sürgősen le kell vonni a konzekvenciákat, hogy ne gyengíthessék a jogállamiságot ilyen incidensek.
Kérdés, hogy mennyire lesz ebből országos közbotrány, hogy ne nagyon tudják helyben eltussolni. Annak alapján, amit tudunk, a rendőrséget ilyen esetben semmi nem jogosítja kényszerítő intézkedés alkalmazására. A gyülekezési jog megsértése kizárt, mert akkor mindenkit el kellett volna vinniük, az egész karneválozó várost. A helypénz hiánya nevetséges jogcím az erőszakra. Ha utólag kiderül, hogy mondjuk drogot találtak náluk, vagy ilyesmi, kábé senki sem fogja elhinni és vannak tanúk, hogy nem erre hivatkozva intézkedtek. (A videón nyoma sincs annak, hogy bárki rátámadna a rendőrökre, ami amúgy is valószerűtlen. Legfeljebb, ha részeg volt az illető, de az megint nem jogosítja fel őket arra, amit dokumentál a film.)"
(Kardos Gábor, a Mandiner.hu-n publikált teljes írásáért KATT IDE.)
Winelovers borok az olvasás mellé