Destillata 2013: ismét taroltak a magyar pálinkák

Szuna Noémi
2013. március 26., 15:27


Párlatverseny - Szép magyar végeredménnyel zárult a 2013-as, ausztriai Destillata nemzetközi párlatverseny, ahol 14 ország 163 főzdéje összesen 1555 mintával nevezett, hazánkat 15 pálinkaház képviselte. Idén a bécsi Palais Ferstel adott otthont a díjátadó gálának, ahol a magyar főzdék 113 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet foglalták el.
Destillata 2013: ismét taroltak a magyar pálinkák
 
Destillata 2013: ismét taroltak a magyar pálinkák
A díjátadót a Mezőgazdasági Múzeumban tartották (fotó: Presspirit)
A Nemzetgyőztes 21 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett, amely az üzemek értékelése során bekerült a 9 tagú Legjobb főzdék körébe is. A második helyen az Árpád és Vadász Pálinkaház végzett 17 éremmel, a harmadik pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra lett, ők 13 érmet nyertek. A legtöbb aranyat az Agári Pálinkafőzde és a Brill Pálinkaház kapta, mindkét főzde 3-3 terméke lett aranyérmes. Az időjárási viszontagságok miatt a hazai nyertesek többsége nem tudott részt venni a március 15-i bécsi díjátadó gálán, s a díjakat március 22-én a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban vehették át Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől és Wolfgang Lukas ügyvezető igazgatótól.
 
A kitüntetettek ismét bebizonyították a világnak, hogy nemzeti italunk nem csupán tradíció, hanem nagyon is élő, izgalmas különlegesség. Gazdag, gyümölcsös ízvilága és magas élvezeti értéke semmilyen más röviditalhoz nem hasonlítható – mondta köszöntőjében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Destillata párlatverseny hazai díjátadó ünnepségén, és megköszönte a résztvevőknek, hogy képviselték a magyar pálinka ügyét. Hangsúlyozta, a pálinka nemzeti italunk, hungarikum, a magyar tradíciók egyik kivételes bástyája, a díjazottak pedig ennek a bástyának az értékőrző és értékteremtő vigyázói.
A Destillata nemzetközi párlatverseny huszonkét éve indult Ausztriában, Magyarország több mint egy évtizede képviselteti magát az eseményen, s a hazai pálinkafőzdék minden évben szép eredményeket érnek el a 100%-ban gyümölcsből készülő párlatok különböző kategóriáiban. Az év elején beküldött tételeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli, s a bírák összetétele szinte minden évben változik.
Destillata 2013: ismét taroltak a magyar pálinkák
A Nezmetgyőztes az Agárdi  Pálinkafőzde lett (fotó: Presspirit)
A Destillata kóstoló zsűritagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések biztosítják.
A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás.
A magyar főzdék idén is kiválóan szerepeltek a párlatversenyen. Az összesített eredmények alapján Ausztria (669 éremmel) végzett az első helyen, a második (275 éremmel) Németország, harmadik pedig hazánk lett (113 éremmel).
A zsűri a nevezők által beadott termékek közül 3+1 kategóriából – a legjobb eredményt elért párlatok (pálinkák) pontszámainak átlagolásával – a főzdék versenye során nyújtott teljesítményét is értékelte. Így az összesített pontszámok alapján a sorrend a következő: az Agárdi Pálinkafőzde lett az első, a második legeredményesebb a Brill Pálinkaház, valamint a Márton és Lányai pálinkafőzde pálinkái (4,38-4,38 ponttal), a harmadik pedig az Árpád és Vadász Pálinkaház (4,31 ponttal).
Destillata 2013: ismét taroltak a magyar pálinkák
Wolfgang Lukas Destillata-ügyvezető, Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vértes Tibor, a nemzetgyőztes Agárdi pálinkafőzde tulajdonosa (fotó: Presspirit)
„Az Agárdi Pálinkafőzdében azt ismertük fel, hogy a pálinkakészítés többet jelent a hagyományok és a modern technológia ötvözésénél: olyan alkotó folyamat, melyben a tökéletességre törekvő, teremtő ember szerepe a technológia fejlődésével sem csekélyebb, mint évszázadokkal ezelőtt. Hisszük, hogy munkánkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy a magyar pálinka hírnevét, fogyasztásának kultúráját mindannyiunk örömére megőrizzük és továbbadjuk az utánunk következő nemzedéknek is” – mondta el Vértes Tibor, a pálinkafőzde tulajdonosa a sikeres szerepléssel kapcsolatban.
A díjátadó ceremóniát követően a vendégek megkóstolhatták a pálinkafőzdék nyertes termékeit, és az Agárdi Pálinkafőzde erre az alkalomra készített házi kísérőfalatkáit.
A Destillata 2013-as magyar indulói
Agárdi Pálinkafőzde („Nemzetgyőztes“)
Aranyérmes pálinkák (3): Tokaji Sárgamuskotály Törköly Pálinka, Barrique Szilva Pálinka Cabernet Franc, Törköly Pálinka
Ezüstérmes pálinkák és párlatok (9): Piros Vilmoskörte Pálinka, Champion Őszibarack Pálinka, Madárberkenye Pálinka, Érlelt Alma Pálinka, Vérnarancs Párlat, Körte Pálinka, Muskotályos Szőlő Pálinka, Whisky, Borpárlat,
Bronzérmes pálinkák és párlatok (9): Szamóca Pálinka, Sörpárlat, Cigánymeggy Pálinka, Érlelt Szomolyai Cseresznye Pálinka, Bodza Pálinka, Citromfű, Alma málna Gyümölcspálinka, Fekete Cseresznye Pálinka, Szilva Pálinka
Árpád és Vadász Pálinkaház
Aranyérmes pálinka (1): Bársony Birs 2012          
Ezüstérmes pálinkák (10): Cabernet Franc Törköly, Irsai Oliver Szőlő, Lepotica Szilva, Érlelt Szilva, Faeper, Málna, Kökény Pálinka, Erdei Meggy, Csabai Házi Szilva Pálinka, Csabagyöngye Szőlő Pálinka          
Bronzérmes pálinkák (6): Piros Vilmoskörte, Magyar Kajszibarack, Vadbodza, Erdei Szeder, Piros ribizli, Kisüsti Meggy Pálinka
Brill Pálinkaház
Aranyérmes pálinkák (3): Sárgarépa Párlat, Borpárlat Chardonnay, Szőlő Pálinka Irsai Oliver
Ezüstérmes pálinkák (5): Vilmoskörte pálinka, Lepotica szilvapálinka, Feketeribizli Pálinka
Kardaka Törköly Pálinka, Cékla Párlat
Bronzérmes pálinkák (3): Birskörte Pálinka, Packhams Körte Pálinka, Borpárlat 2006
Etyeki Czímeres Pálinkaház
Ezüstérmes pálinkák (3): Mutsu Alma Pálinka, Kajszibarack Pálinka, Tramini Szőlő Pálinka
Bronzérmes pálinkák (2): Vilmoskörte Pálinka, Szilva Pálinka
Gyenesei Pálinkárium magánfőzde
Ezüstérmes párlat (1): Fenyőlikőr
Bronzérmes párlat (1): Csipkebogyó Párlat
Gyulai Pálinka Manufaktúra
Aranyérmes pálinka (1): Erdei Meggy Pálinka
Ezüstérmes pálinkák (4): Kajszibarack Pálinka, Vadcseresznye Pálinka, Szilva Pálinka, Faeper Pálinka
Bronzérmes pálinkák (8): Feketeribizli Pálinka, Sajmeggy Pálinka, Alma Pálinka, Erdei Szeder Pálinka, Szomolyai Fekete Cseresznye Pálinka, Madárberkenye Pálinka, Birs Pálinka, Merlot Törköly Pálinka
„Márton és Lányai” Pálinkafőzde
Aranyérmes pálinka (1): Szamóca Pálinka
Ezüstérmes pálinkák (7): Sárgamuskotály Törköly Pálinka, Bardin Érlelt Borpárlat XO, Cigánymeggy Pálinka, Vadkörte Párlat, Szomolyai Fekete Cseresznye Pálinka
Irsai Oliver Szőlő Pálinka, Debreceni Muskotályos Szilva Pálinka
Bronzérmes pálinkák (3): Kajszibarack Pálinka, Bardin Alma Borpárlat VSOP, Mézes Ágyas Zölddió “Nocino”
Nobilis Pálinkafőzde
Aranyérmes párlat (1): Sörpárlat
Ezüstérmes pálinka (3): Meggy Pálinka, Szilva Pálinka, Feketeribizli Pálinka
Bronzérmes pálinka (4): Irsai Oliver Szőlő Pálinka, Szilva Pálinka, Málna Pálinka, Alma Pálinka
Pannonhalmi Pálinkárium
Bronzérmes párlatok (2): Szivarpárlat, Mézes Alma Fahéjas Likőr
Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra
Aranyérmes pálinka (1): Fekete Berkenye Pálinka
Ezüstérmes párlatok (3): Ananász Párlat, Barrique Ananász Párlat, Érlelt Alma Pálinka
Bronzérmes pálinka (1): Feketeribizli Pálinka
Schiszler Pálinkafőzde
Aranyérmes pálinka (1): Irsai Oliver Szőlő Pálinka
Ezüstérmes pálinka (2): Madárberkenye Pálinka, Érdi Bőtermő Meggypálinka
Bronzérmes pálinka (1): Kiffer Körte Pálinka
Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra
Ezüstérmes párlat (2): Berbence Bitter Likőr, Szeder Pálinka
Bronzérmes párlat (2): “Glam” Meggy Likőr, Feketeribizli Pálinka
Tuzséri Pálinka Manufaktúra
Aranyérmes pálinka (1): Vadcseresznye Pálinka
Ezüstérmes pálinka (5): Kékfrankos Szőlő Pálinka, Irsai Oliver Szőlő Pálinka, HP Cserszegi Szőlő Pálinka, HP Körte Pálinka, HP Szabolcsi Alma Pálinka
Bronzérmes pálinka (3): Szeder Pálinka, Vilmoskörte Pálinka, Szabolcsi Alma Pálinka
***