Dinamikusan fejlődik a Duna Borrégió

Borászportál
2014. június 13., 13:59


Június elején megrendezték a Duna Borrégió 2014. évi borversenyét a Hajós- Bajai Borvidéken, Baján. A versenyre a Csongrádi-, Kunsági-, a Hajós- Bajai Borvidéki borversenyeken arany és ezüst érmet szerzett borokkal lehetett nevezni.
Dinamikusan fejlődik a Duna Borrégió
 
Több mint 150 minta érkezett a megmérettetésre, ami jelzi a régió dinamikus fejlődését. A versenyen két nagy arany és 34 aranyérem született.

A bírálók országosan elismert szakemberek voltak, a Villányi-, Szekszárdi-, Móri-, Ászár- Neszmélyi-, Somlói-, stb. borvidékekről, valamint a Corvinus Egyetem borászati tanszékéről, a badacsonyi, kecskeméti és pécsi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetekből.
 
A borversenyen részt vett Tornai Tamás a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának. A borverseny elnöke Dr. Kállay Miklós professzor, a Magyar Borakadémia elnöke volt. A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről Sztanev Bertalan - lapunk szakírója - vett részt a rangos eseményen. Dr. Májer János a NAIK Szőlészeti Borászati főigazgatója mellett, Dr. Kozma Pál professzor, Dr. Hajdú Edit, Dr. Szabó Attila képviselték a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézeteket.

A Duna Borrégió a magyarországi szőlő területek több mint 40%-át, a bortermelés több mint 50%-át foglalja magába. A térségben a két év bortermelője díjazott, Frittmann János és Gálné Dignisz Éva mellett több mint 30-40 borászat készít világ színvonalon kimagasló minőségű borokat, melyet az elmúlt évek országos és nemzetközi borversenyein elért sikerek igazolnak. A térságben megtörtént az ültetvény rekonstrukció és rengeteg borászati beruházás révén olyan technológiai fejlettségű üzemek létesültek, melyekben mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon is versenyképes kiváló fogyasztási értékű könnyű fehér borokat, gyümölcsös rosékat és vörösborokat lehet készíteni.

A Versenyen a Koch Borászat volt a legeredményesebb, 8 aranyérmes helyezéssel és 5 ezüst érmes helyezéssel!
Winelovers borok az olvasás mellé