Egy lépéssel közelebb a csúcshoz: jön a balatoni HegyBor

Borászportál
2018. május 25., 16:45


A BalatonBor harmadik évjárata idén áprilisban mutatkozott be. A balatoni borok értékpiramisának alapját képező márka a Balatoni KÖR és a Rizling Generáció egyesület közös kezdeményezésében született meg; sikerét pedig jelzi, hogy mind a termelők, mind pedig a palackozásra kerülő tételek száma is növekedést mutat. Már nem kell sokat várnunk a következő szint, a HegyBor premierjére sem.
Egy lépéssel közelebb a csúcshoz: jön a balatoni HegyBor
A BalatonBor kritériuma, hogy a Balatoni borrégióból származó olaszrizling könnyed, jóivású bor legyen. A termék a közös gondolkodást, egységességet szimbolizálja, amely az egyen cimkében, palackban és kapszulában is megjelenik. A HegyBor régiós termék létrehozásával közös cél, hogy a termőhelyet bemutató karakterű olaszrizlingek kiemelt figyelmet kapjanak.

HegyBor bárki készíthet, aki megfelel a kiírt feltételeknek. A BalatonBorhoz hasonlóan olaszrizlingből készül, ám a szüretelt szőlő földrajzilag előírt területről, egy hegyről kell, hogy származzon.A Hegybor a VineaBalaton második szintje, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. 
 
 
Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy úgynevezett origó rendszerű vakkóstolás garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet HegyBor; a bírálat eredményét minden jelentkező önmagára kötelező érvénnyel ismeri el.
 
“A HegyBor a balatoni borpiramis második foka. Túlzás lenne azt állítani, hogy a legfontosabb, hiszen minden lépcsőfok fontos. Mégis úgy érzem, hogy hosszútávon ez lesz a gerince a piramisnak, amelynek alapját a Balaton Bor adja, a krémjét pedig majd a dűlős tételek. A stabil, megbízható és minőségi HegyBorok jelentik most a legnagyobb kihívást a dinamikusan fejlődő Balatoni borrégiónak.” – összegezte az origó kóstolót levezénylő Fiáth Attila.
 
Hosszú távon cél még egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.

Az origó kóstoló alapján a következő pincészetek palackozhatják le 2018-ban HegyBorukat:
 
  • Dobosi Pincészet és Vendégház
  • Fata Pince
  • Laposa Borbirtok
  • Martinus
  • Skrabski Pince
  • St. Donát Birtok
  • Első Magyar Borház - Szeremley Birtok
  • Tagyon Birtok
  • Vesztergom Pince
  • Söptei Pincészet
  • Skizo Borház
  • Zelna Borászat
  • Kiss Pince
  • Tornai Pincészet
     
A csomagolásnál – a BalatonBortól eltérően – minden pincészet a saját dizájnját használja, de egy egységes logóval és zárással jelzik a HegyBort a vásárlók felé.