Egymillió liter illegális alkoholt foglaltak le Csehországban

Kokes János
2013. május 22., 17:51


Alkoholbotrány - A hatóságok elől eltitkolt, több mint egymillió liter alkoholt talált a cseh rendőrség az ország néhány helyén kiépített speciális földalatti tárolóhelyeken - közölte Robert Slachta, a szervezett bűnözés elleni rendőri egységek igazgatója kedden Prágában, sajtóértekezleten.
Egymillió liter illegális alkoholt foglaltak le Csehországban
 
A titkos raktárakat a rendőrség a tavaly szeptemberben kirobbant metil-alkohol-mérgezési botránnyal kapcsolatban az utóbbi időben fedezte fel. A mérgezett alkohol eddig 45 emberéletet követelt Csehországban. Már korábban különböző titkos raktárakban mintegy kétmillió liter illegális alkoholt kobozott el a rendőrség.
A hivatalos becslések szerint, ha a „vállalkozóknak” sikerült volna eladniuk a hatóságok elől eltitkolt, most megtalált egymillió liternyi alkoholt, az államnak az adóbevételekben mintegy 300 millió koronás kára keletkezett volna.
 
Slachta elmondta, hogy az újonnan felfedezett titkos alkoholraktárak ügyét a metil-alkohol-mérgezési üggyel együtt fogják kezelni, mert az érintett személyek összefonódnak. Az alkoholmérgezési ügyben több mint hatvan személy ellen folyik eljárás Csehországban – ahogy arról korábban a Borászportál beszámolt.
Az illegális alkohol tárolására szolgáló speciális, nagykapacitású ciszternák többnyire néhány méterrel a föld alatt voltak bebetonozva, s a rendőrség geológusok segítségével jutott a nyomukra. Szakértők szerint a raktárakat mintegy 8-10 éve építették, s egyelőre nem tudni, mennyi ideig és hogyan használták őket.
A földalatti raktárak régi ipari létesítmények alatt, vagy közelében voltak kialakítva. Néhány létesítményt a rendőrök már korábban is átkutattak, de a földalatti raktáraknak csak a közelmúltban bukkantak a nyomára.
Winelovers borok az olvasás mellé