Elindul a Budafoki Pincejárat

Borászportál
2017. május 11., 16:30


Május 13-án reggel 10 órától indul a Budafoki Pincejárat, melynek célja, hogy Budafok-Tétényt, Budapest Bornegyedét bekapcsolja a hazai és nemzetközi turizmus vérkeringésébe.
Elindul a Budafoki Pincejárat
Talán sokan nem is tudják, hogy Budapest XXII. kerülete, Budafok-Tétény mennyi csodát, látványosságot rejt, pedig olyan híres pezsgő-és borospincék, mint a Törley és a Garamvári, a Lics Pincészet, a Záborszky Pincészet – Borváros stb. működnek itt. A hatalmas, látványos pincék nemcsak borászatoknak, hanem vendéglátóhelyeknek, látványos kiállításoknak is otthont adnak.

A különleges adottságú, közel 100 km hosszúságú pincerendszerben az ország szinte minden borvidékéről találhatunk borászatot. Budafok az Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja volt, ahol a szőlőtermesztés az 1800-as évek végéig virágzott, és közel 300 borkereskedelmi vállalkozásnak adott otthont. Itt kezdte meg működését Magyarország első borászati szakközépiskolája – a Soós István Borászati Szakközépiskola – is, ami már több mint 100 éves múltra tekint vissza.

Azért dolgozunk, hogy az európai fővárosok között egyedülálló adottságokkal rendelkező kerületünk bekapcsolódjon a hazai és nemzetközi turizmus vérkeringésébe.” – mondta Karsay Ferenc polgármester a Törley Látogatóközpontban szervezett sajtótájékoztatón.
 

Pincejárat minden hónap első szombatján

 
A Budafoki Pincejárat a borfesztivál hangulatát kívánja fenntartani egész éven át havonta, minden hónap első szombatján közlekedő járataival.  A buszjegy ára 1.000 Ft, amely egész nap használható és korlátlan számú utazásra jogosít Budapest belvárosa és a helyszínek között. A járat Budafokon több helyszínen áll majd meg: azoknál a pincészeteknél és látványosságoknál, ahol a vendégek valamilyen program-szolgáltatást vehetnek igénybe. A buszjegy birtokában a fakultatív programok árából is engedményt kapnak a vendégek.
A buszok a Stadionoknál lévő Volán Buszmegállóból indulnak, majd a Ferenciek terén a Városnéző buszmegállóban és a Gellért térnél a Budafoki úton is fel lehet rá szállni; innen juthatunk ki a budafoki pincészetekbe és a többi kulturális helyszínre. A járatok óránként indulnak, az első járat reggel 10 órakor, az utolsó este 8 órakor indul a belvárosból.
 
A buszjeggyel érkezők kedvezményesen léphetnek be a helyszínekre, de a kerületi lakosok sem maradnak ki a jóból: lakcímkártyájukkal ők is igénybe vehetik a kedvezményeket, léphetnek be a pincék világába és élvezhetik a fantasztikus programokat.”– emelte ki Deutsch Anita, a projekt művészeti vezetője.