Élő közvetítés a Sommelier Európa Bajnokságról

Borászportál
2017. május 09., 10:50


Az Év Sommelier-je 2017 címet Horváth Máté (Mák Bisztró) szerezte meg magának. Ennek értelmében ő képviselheti hazánkat ezen a héten Bécsben, a Sommelier Európa Bajnokságon, ahonnan az őt elkísérő magyar csapat ezúttal élőben közvetít!
Élő közvetítés a Sommelier Európa Bajnokságról
Mátét az idén második helyen végzett Angerman László (Tanti), illetve Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke is elkísérte a versenyre, amelynek helyszínét a gyönyörű Schönbrunni kastély adja. Május 9-én 37 versenyző indult az Európa-bajnoki címért, amit még előtte egy nagyszabású gálavacsorával vezettek fel, kedd reggel pedig már rajthoz is álltak a versenyzők és kihúzták sorszámaikat.
 
Május 11. 19:15 Elárulták a négy döntős nevét: Julia Scavo (Románia), Raimonds Tomson (Litvánia), Piotr Pietras (Lengyelország) és David Biraud (Franciaország). Az első feladatuk magnum champagne szervírozása és széttöltése volt 18 pohárba. Ezután sor került szaké felszolgálásra, borajánlásra komplett ételsor mellé, édes bor felismerésre, minél pontosabb borleírás elkészítésére és hibás borlap kijavítására is. Mind a négyen roppant precízen és gyönyörűen dolgoztak.
 
Nem sokkal éjfél után kiderült, hogy az idei Sommelier Európa Bajnokság első helyezettje a lett származású Raimonds Tomson lett! Gratulálunk! :)
 
Élő közvetítés a Sommelier Európa Bajnokságról
 
Május 11. 09:38 A mai napot is masterclass-ok színesítik, például Riesling és Grüner Veltliner témában, Bécs külvárosában. Kora este, 17:30-kor fog sor kerülni a döntőbe kerülők eredményhirdetésére, majd egyből utána indul is maga a döntő, vacsorával egybekötve. Addig pedig nézzék meg ebben a videóban, hogyan dekantáltak az elődöntősök egy magnum palackos Esterházy Blaufränkisch-t, majd töltötték szét 15 pohárba!
 
 
Május 10. 11:45 Kihirdették az elődöntőbe került 12 szerencsés versenyző nevét; Máté sajnos nem került be közéjük. Ugyanakkor nem kesereg, inkább ő is elfoglalta helyét az Esterházy-kastélyban tartott Chardonnay és Blaufränkisch tematikájú mesterkurzuson. Íme a 12 legjobb ország listája: Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Írország, Litvánia, Lengyelország, Oroszország, Svájc, Svédország. Vajon ki fog nyerni?
 
 • Christian Jacobsen (Dánia)
 • David Biraud (Franciaország)
 • Terry Kandylis (Görögország)
 • Julie Dupouy (Írország)
 • Raimonds Tomson (Litvánia)
 • Piotr Pietras (Lengyelország)
 • Julia Scavo (Románia)
 • Aleksandr Rassadkin (Oroszország)
 • Jakub Pribyl (Csehország)
 • Eric Zwiebel (Egyesült Királyság)
 • Robert Andersson (Svédország)
 • Fabio Masi (Svájc)
 
Élő közvetítés a Sommelier Európa Bajnokságról
 
Május 9. 16:45 Máté elárulta, hogy az első két, vakon kóstolt tétel chardonnay és merlot lehetett – vélhetően az újvilágból. Elmondása szerint nagyon nem volt könnyű ez a feladat, komoly fejtörést okozott neki és a másik 36 versenyzőnek is. A három párlat felismerése viszont sokkal egyszerűbb volt – ha lehet ilyet mondani – ugyanis tequila, gin és grappa került a fekete poharakba. Az írásos teszt 26 oldalon keresztül járt körbe több, mint 50 kérdést, amelyek között szerepelt egy gyönyörű Magyarország térkép is, ugyanakkor a legnehezebbnek a marokkói alrégiók felsorolása bizonyult. Máté végül a világbajnokokból álló zsűrinek kellett bort szervírozzon; egy Wiener Gemischter Satz-ot.
 
Május 9. 10:15 Az írásbeli tesztnek hamarosan vége, a versenyzők ezután csatlakoznak a társaság másik feléhez, akik már Wachauban kóstolnak. A Sommelier Európa Bajnokságra május 8-13 között kerül sor, mi pedig végig közvetíteni fogjuk az eseményeket! Erősen szurkolunk a 2017-es Év Sommelier-jének, hogy elnyerje a jogot, hogy hivatalosan képviselhesse Magyarországot a Contest of the Best Sommelier of the World 2017-en!
 
Élő közvetítés a Sommelier Európa Bajnokságról
 
Május 9. 8:12 Zajlik az első feladat, ahol a sommelier-k vakon kóstolva, két bort kell kóstolás után megnevezzenek és részletesen leírjanak, majd pedig három párlatot kell felismerniük. Az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) verseny mintájára több fordulós lesz a mai megmérettetés, kitartás Máté!
 
Élő közvetítés a Sommelier Európa Bajnokságról
Winelovers borok az olvasás mellé