Ez az év legjobb híre Légli Ottó szerint

Borászportál - KG
2016. augusztus 09., 13:50


A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a 40 milliárdos borászati termékfejlesztésre fordítható támogatásnak ötült ennyire egy keddi sajtótájékoztatón.
Ez az év legjobb híre Légli Ottó szerint
Légli Ottó (Fotó: Graselly Balázs)
A Földművelésügyi Minisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, és a bormarketing új felelőse, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Törley Pezsgőpincészetnél tartott közös sajtótájékoztatóján Légli Ottó felidézte az áprilisi fagykárokat, amelyek leginkább Sopron, Somló, a Balaton-felvidék, a déli part, és Hajós térségét érintették.
 
A nyár folyamán leginkább a jégesők tizedelték meg a termést. A becslés alapján idén Magyarország nem is hozza az átlagos számokat, 2,7 millió hektolitert bort várnak, és bíznak a magas minőségben - tájékoztatott a HNT elnöke.
 
A Földművelésügyi Minisztérium kamatmentes hitellel támogatja azokat a telepítéseket, ahol komoly jégkár érte a szőlőt - mondta Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár. Tájékoztatása szerint 50 millió forintot lehet igényelni, min. 30%-os kár esetén.
 
Ez az év legjobb híre Légli Ottó szerint
Gál Péter (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Ezen felül egy 40 milliárd forintos keret nyílik meg szeptemberben a borászatok támogatására, Légli Ottó szerint ez az év legjobb híre.
 
A sajtótájékoztatón a készülő nemzeti borstratégiáról is szó esett. A kérdés mindig az volt, hogy milyen módon tudunk megvalósítható célt kitűzni a szakma elé, egy olyan programot létrehozni, amelyet be is tudunk teljesíteni. - mondta Légli.
 
Egyeztettünk egymással, a gazdákkal, erre alapot adott a széles tagságunk. Áprilisban összegyűjtöttük a javaslatokat, majd szakmaközi szervezetként a tagtársainkat is megkérdeztük, a szaporítóanyag-termelőktől a kereskedőkig. - mutatta be a folyamatot az elnök.
 
Jelenleg a fogyasztóktól is várják a stratégiával kapcsolatos észrevételeket.

A HNT feladata a szakma önkormányzataként, hogy a véleményeket összesítse, és ezek alapján cselekedjen. A lehetőség mindenki számára adott, hogy megossza véleményét a HNT-vel, mi is így fogunk tenni - mondta Gál Péter.
 
Török András, mint a Magyar Turisztikai Ügynökség gasztronómiáért és bormarketingért felelős igazgatója elmondta, hogy a hazai és a külföldi megjelenéseket egységesen, az átfogó koncepció mentén szeretnék majd koordinálni.
Winelovers borok az olvasás mellé