Ezek idén a Takarékszövetkezetek borai

Borászportál
2014. április 28., 18:38


Borverseny - Idén immár tizenhatodik alkalommal rendezett borversenyt a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a takarékszövetkezetek ügyfélkörébe tartozó borászok és pincészetek számára, hogy lehetőséget biztosítsanak számukra egy színvonalas versenyen való megmérettetésre és az idén hetedik alkalommal kerüljön kiválasztásra a takarékszövetkezetek bora fehér- és vörösbor kategóriában.
Ezek idén a Takarékszövetkezetek borai
 
Ezek idén a Takarékszövetkezetek borai
A megtisztelő címet a vörösborok közül az Eszterbauer Borászat 2011-es évjáratú „Mesterünk” Szekszárdi Cabernet Franc, Merlot Cuvée-je kapta, míg a fehérbor kategóriában a Kökény és Fia Családi borászat 2013–as évjáratú Chardonnay-ja lett a kiválasztott. A verseny elismertségét és népszerűségét jelzi, hogy ez alkalommal 181 tételt neveztek be a szövetkezeti hitelintézetek ügyfelei közé tartozó borászatok a Takarékszövetkezeti Borversenyre.

A borászok és pincészetek jelentős finanszírozói közé tartoznak a takarékszövetkezetek. A szövetkezeti hitelintézetek szerint kockázatkezelési szempontból is egyre jobban kezelhető ágazatnak számít a szőlő- és bortermelés, mivel a kis pincészetek az elmúlt években már generációkon átnyúló, egyre szebb eredményeket felmutató családi vállalkozásokká fejlődtek. Az ország harmadik legrangosabb bormustrájának számító rendezvényen az egészen kis borászatoktól a nagy pincészetekig bárki  megmérettethette magát, csupán annak a feltételnek kellett megfelelnie, hogy valamely, az integrációhoz tartozó takarékszövetkezet pénzügyi partnere. A bormustra szakmai színvonalának záloga a TakarékBank által Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft., amely a nemzetközi sztenderdek alapján minősítette a benevezett tételeket és koordinálta a verseny lebonyolítását.

Zilai Zoltán, a Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az elmúlt sok év tapasztalata alapján valóban évről-évre javuló tendencia jellemzi a benevezett tételeket. Véleménye szerint ez a verseny azért is különleges, mert sokszínűbb képet mutat, mint egy szokásos borászati megmérettetés, itt rendkívül változatosak a borok, hiszen a hordóstól a csúcsminőségű, nagy borokig sokféle tétel kerül az asztalra. A zsűri minden egyes benevezett borról részletesen indokolt bírálatot ad, mert a verseny egyúttal a minőségfejlesztés eszköze is, a borászok sokat tanulhatnak az írásos véleményből. Emellett a rendezvény a borok piacra jutását is segíti. A versenyen részt vett borok eredményeiről katalógus készül, amelyet a szervezők széles körben terjesztenek.
 
A nemzetközi versenyeken edződött borbírálók mindhárom bizottságához csatlakozott egy-egy fő a takarékszövetkezetektől is. Zilai úr úgy tapasztalta, hogy a szövetkezeti hitelintézetektől érkező ítészek is sokat fejlődtek az évek folyamán. A zsűrinek ráadásul idén minden oka megvolt az elégedettségre, hiszen a szokottnál is magasabb színvonalú tételeket kóstolhattak. Ennek egyik oka, hogy idén kevesebb volt a hordós minta, másrészt jó volt az évjárat, mert 2013 mind a fehérborok, mind a rosé tekintetében jó évnek bizonyult. A vörösborok szempontjából a 2011-es év volt ilyen. Az idén a szokásosnál is több aranyérem született, sőt három tétel is elnyerte a nagy aranyérmet, ami azt jelenti, hogy a szakmai zsűri által maximálisan adható 100 pontból legalább 92 pontot értek el. Nagy aranyérmet nyert a Bock Borászat Kft. 2011-es évjáratú Syrah bora, a Domaine Edegger Pincészet 2012-es évjáratú Premier bora, és a Varsányi pincészet Kft. 2009-es évjáratú Debrői Hárslevelűje.

A különdíjas borok kiválasztását a szövetkezeti hitelintézeti szektor és csúcsszerveinek borértő, borkedvelő vezetőiből álló bizottság végezte. A borversenyen legtöbb pontot szerzett öt-öt fehér-, illetve vörösbor közül, anonim bírálattal választották ki azt a két bort, amelyek egy évig viselhetik a „Takarékszövetkezetek bora 2014” kitüntető címet. A vörösborok közül az Eszterbauer Borászat 2011-es évjáratú „Mesterünk” Szekszárdi Cabernet Franc,Merlot Cuvée-je, fehérbor kategóriában a Kökény és Fia Családi borászat 2013-as évjáratú Chardonnay-ja érdemelte ki.

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. által megrendezett XVI. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny aranyéremmel díjazott termelői az április 24-én tartott díjkiosztó gálaesten vehették át. Az ezüst- és bronzérmeket a takarékszövetkezetek adják át a díjazottaknak.
Winelovers borok az olvasás mellé