Frittmann János lett a HNT új elnöke


2023. június 08., 13:49


A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) május 30-án tisztújító küldöttgyűlést tartott Budapesten, melynek keretében döntöttek a szervezet elnökségi tagjainak személyeiről. Ennek értelmében Frittmann János áll a következő öt évben az országos szőlész-borász szakmai önkormányzat élén.
Frittmann János lett a HNT új elnöke
 
A hegyközségi törvény módosítása általános tisztújítást írt elő a hegyközségi köztestületeknek. A törvénymódosítás egységes ötéves választási ciklusokat vezetett be a háromszintű szőlész-borász szakmai önkormányzati rendszer számára. A 28.000 szőlőtermelő és borászati hegyközségi tag idén hegyközségi közgyűlések keretében választott szőlészeti és borászati küldöttet, ők alkotják a borvidéki feladatokat ellátó hegyközségi tanácsokat. Emellett a 22 magyar borvidék egy-egy szőlészeti és borászati küldöttet is választott május 15-ig. Így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát a borvidékek által delegált 44 küldött (22 szőlészeti és 22 borászati küldött) alkotja. Döntéshozatala a két szekció közötti egyezségen alapszik: mindkét szekciónak külön-külön is támogatnia kell az előterjesztéseket. A HNT ezzel a szőlész-borász társadalom egységes álláspontját képviselheti a nemzeti és uniós döntéshozók irányába.  
 
A tisztújító ülésen a tíz tagú elnökség tagjai közül a HNT elnöke és két alelnöke mellett megválasztották a Szőlészeti és Borászati Szekció elnökeit is. Külön szavazás keretében döntöttek az Ellenőrző Bizottság, valamint az Etikai, Jelölő és Szavazatszámláló Bizottság elnökének és két-két tagjának a személyéről.
 
Frittmann János (elnök) Kunsági borvidéki borászként elsőként kapta meg az Év Bortermelője címet 2007-ben; testvérével és immár gyermekeikkel együtt vezeti családi borászatukat Soltvadkerten, mely 2015-ben elnyerte az Év Pincészete díjat. 2014. óta a Szakmaközi Bizottság elnöke, valamint 2018-2023 között a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke.
 
Frittmann János lett a HNT új elnöke

Pál Sándor (pénzügyekért felelős alelnök) az Egri Borvidék egyik legnagyobb szőlőfelvásárlója és borforgalmazója, az Egri Csillagok Zrt. vezetője és egyik tulajdonosa. 2015-2018. között a szervezet általános alelnöke, majd 2018-2023 között a HNT pénzügyekért felelős alelnöke. 

Varga Máté (szakmaközi ügyekért felelős alelnök) édesapjával és családjával közösen vezeti családi birtokukat a Móri borvidéken. Kis családi pincészetről lévén szó nem idegen tőle a szőlészetben és borászatban végzett aktív fizikai munka. Példamutató munkája megalapozta azt a bizalmat, amivel 2013. óta harmadszor választották a hegyközség elnökének. 2018- 2023 között a HNT Szőlészeti Szekciójának elnöke. 

A HNT Szőlészeti Szekcióját alkotó küldöttek a Szőlészeti Szekció elnökének Molnár Ákost, a Soproni borvidék hegyközségi tanácsi feladatait ellátó Soproni Borvidék Hegyközsége szőlészeti küldöttjét választották. 

A HNT Borászati Szekcióját alkotó küldöttek a Borászati Szekció elnökének Schmidt Győzőt, a Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanácsa borászati küldöttjét választották. 

Emellett a HNT Elnökségének további tagjai szőlészeti küldöttként: Bock József (Villányi borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Dr. Molnár Péter (Tokaji borvidék), és borászati küldöttként: Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), Laczkó Gábor (Mátrai borvidék).
 
Frittmann János munkájának első lépéseként a HNT Elnökségének alakuló ülésén javasolni fogja a 2016-ban az agrártárcával közösen megalkotott ágazati stratégia egyes elemeinek felülvizsgálatát. "A COVID járvány és a geopolitikai válságok hatására az input árak  drasztikus emelkedését sem a szőlő átvételi ára sem a borok beszállítói ára nem követte.” A HNT elnöke külön kitért a fogyasztói ízlések hirtelen átalakulására, mely már európai szinten is érezteti piaci hatásait.
 
Frittmann János a Tanácsülés küldöttjei és a leköszönő HNT Elnökség tagjai nevében köszönetet mondott Légli Ottónak, akit 2015-ben és 2018-ban választottak a küldöttek a szervezet élére, így hét és fél éven keresztül töltötte be a HNT elnöki tisztségét. Légli Ottó vezetése alatt stabilizálódott a köztestületi keretek között megszervezett hegybírói egyablakos ügyintézés. Ennek az egyedüli ágazatirányítási modellnek a jogi kereteit erősítette meg a digitalizáció jegyében bevezetett új nemzeti borjogi szabályozás 2020/2021-ben. Nevéhez fűződik az öngondoskodásra alapozott szemléletváltozást hangsúlyozó Ágazati stratégia elfogadása (2016). A COVID járvány alatt saját forrásból megvalósított szakmaközi bormarketing kampányok, illetve a korlátozások gazdasági kárainak mérséklését célzó ágazatspecifikus intézkedések és állami támogatási programok megvalósulása. Elnöksége idején két miniszteri rendeletben kiterjesztett (szakmaközi bormarketing, és biológiai alapok), valamint 2 miniszteri rendeleti kiterjesztés alatt álló (szakmaközi érzékszervi borbírálat, szőlőfelvásárlási rendszer) szakmaközi piacszervezést fogadott el a Tanácsülés. 2023-ban második ciklusának lejártakor 2,6 milliárd keretösszegű, a magyar borvidékek eredetvédelmi rendszerét népszerüsítő nyertes VP pályázattal adta át a HNT vezetését. E pályázathoz az önerőt a 2021-ben bevezetett szakmaközi bormarketing járulék jelenti. 
 
A májusi tisztújítás után a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége június 6-án megtartotta ünnepi alalkuló ülését is.
 
Frittmann János lett a HNT új elnöke
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé