Hat a bor a férfiasságunkra, szexuális teljesítményünkre?

Borászportál
2020. szeptember 13., 07:19


Megoszlanak a vélemények arról, a moderált fogyasztás növeli vagy éppen visszafogja a szexuális teljesítményünket. Egy új kutatás az eddigiektől igencsak eltérő következtetésekre jutott.
Hat a bor a férfiasságunkra, szexuális teljesítményünkre?
Amerikai és dán párokat vizsgáltak egy kutatás keretében. Arra keresték a választ, hogy befolyásolja-e az utódnemzés képességét, ha a férfiak rendszeresen fogyasztanak alkoholt – olvasható a Wine Spectator minap megjelent cikkében.  Míg a korábbi tanulmányok arról szóltak, hogy az alkoholnak negatív hatása lehet a termékenységre, vagy mások éppenséggel arról, hogy egészségesebb spermák termelődnek, ez a mostani dolgozat nem talált összefüggést a kettő között.
 

Az eredetileg a Human Reproduction Journalben publikált írásban 662 dán, illetve 2017 kanadai és amerikai párt vizsgáló, több éve zajló kutatások eddigi tapasztalatait foglalták össze. Mindkét csoport tagjai stabil párkapcsolatban élnek, gyermeket szeretnének vállalni, nem védekeznek és nem állnak meddőségi kezelés alatt. A párokat csoportokra osztották aszerint, mennyi alkoholt fogyasztanak a férfiak egy héten (nem isznak – 1 és 5 pohár sör/bor közöttinek megfelelő mennyiségű alkoholt isznak – 6 és 13 pohár között isznak – ennél többet isznak).

A megfigyelt hölgyek 64 százalékának egy éven belül sikerült teherbe esnie. Ami ennél is érdekesebb, hogy az egyes kategóriák között alig volt különbség: a terhesség aránya gyakorlatilag ugyanannyi volt azokban a családokban, ahol a férfi egyáltalán nem iszik, mint ott, ahol akár 14 pohár sört megiszik egy héten. A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet tanulmányuk korlátaira, például arra, hogy nem tettek különbséget az egyes alkoholos italok fajtái között és abban sem, hogy az alkoholbevitel hogyan zajlik: heti egyszeri „lerészegedés”, vagy „folyamatos, de moderált fogyasztás” keretében.

Fontos azt is leszögezni, ez csak egy tanulmány a sok közül, ami ráadásul szembe megy a korábbi eredményekkel, ezért nem szabad készpénznek venni. Fontos, hogy a gyermekvállalás előtt állók mindig konzultáljanak orvossal!